Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy občanského práva (TIMS / TB3OP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TB3OP - Základy občanského práva, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměřuje na získání základních aktuálních pojmů občanského práva. Je navazujícím kurzem na předmět Základy práva, rozvíjí již osvojené teoretické poznatky.Tematické moduly:- Pojem občanského práva. Metoda občanskoprávní regulace. Zásady upravené v obecné části občanského zákoníku (dispozitivní povaha, zákaz zneužití subjektivních práv, dobré mravy a prevence v občanském právu).- Občanskoprávní vztah a jeho struktura. Účastníci občanskoprávních vztahů (osoby fyzické a právnické). Subjektivní práva (ochrana) a povinnosti. Přímý a nepřímý předmět občanskoprávního vztahu. Občanskoprávní skutečnosti (právní úkony a čas jako právní skutečnost).- Vlastnické právo a pojem vlastnictví. Obsah subjektivních vlastnických práv. Nabývání vlastnického práva. Ochrana vlastnického práva. Spoluvlastnictví a společné jmění.- Věcná práva k věcem cizím. Zástavní právo. Zadržovací právo. Vymezení jednotlivých pojmů. Vznik, obsah a zánik zástavního a zadržovacího práva.- Závazkové právo. Pojem závazku. Vznik, obsah a zánik závazku. Odpovědnost za vady. Změny a zajištění závazků. Závazky z právních úkonů. Spotřebitelské smlouvy.- Odpovědnost v občanském právu. Odpovědnost za škodu a její předpoklady vzniku. Obecná občanskoprávní odpovědnost za škodu. Bezdůvodné obohacení.- Dědění a jeho předpoklady. Dědický titul. Dědění ze závěti.- Občanské právo procesní a civilní proces. Charakteristika civilního procesu. Základní zásady civilního procesu. Subjekty a účastníci civilního soudního řízení. Soudy jako subjekty civilního soudního řízení.- Rodinné právo. Pojem a předmět rodinného práva. Manželství a vztahy mezi manželi. Zánik manželství. Jiné formy soužití (tzv. nesezdané soužití a registrované partnerství).-. Příbuzenství a jeho pojem. Osvojení. Rodičovská zodpovědnost. Vyživovací povinnost mezi příbuznými. Sociálně-právní ochrana.

Získané způsobilosti

Student je na základě kognitivního osvojení předmětu schopen interpretovat a aplikovat základní právní tituly občanského práva. Orientuje je v problematice občanského práva hmotného. Využívá a je schopný vyjádřit vlastními slovy osvojenou látku, analyzuje občanskoprávní vztahy, je schopen vyvozovat vlastní závěry.Student kriticky hodnotí a na příkladech analyzuje současné uplatňování občanského práva procesního - je schopen komparovat na konkrétních příkladech odlišnosti jednotlivých soudních řízení.

Literatura

Janků, M. et al. Nové občanské právo v kostce: (stručný úvod). Praha: C.H. Beck, 2014. ISBN 978-80-7400-516-9.Bezouška, P., Piechowiczová, L. Nový občanský zákoník - nejdůležitější změny. Nakladatelství ANAG, 2013. Nový občanský zákoník pro každého, 1. vydání. Bratislava: DonauMedia, 2014. ISBN 978-80-89364-55-8.Tilsch, E., Spáčil, J. Občanské právo: část všeobecná. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2012. ISBN 978-80-7357-897-8.Fiala, J. a kol. Občanské právo, 2. aktualizované a doplněné vydání. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2012. ISBN 978-80-7357-948-7.Tichý, L. Obecná část občanského práva. Praha: C.H. Beck, 2014. ISBN 978-80-7400-483-4.Eliáš, K. a kol. Občanské právo pro každého. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2013. ISBN 978-80-7478-013-4.Kindl, M. a kol. Občanské právo procesní. Plzeň: Aleš Čeněk, s.r.o.,, 2005. Švestka, J. a kol. Ochrana osobnosti. Praha: Linde Praha a.s.,, 2004. Zákon č. 99/1963 Sb. v platném znění - občanský soudní řád.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaÚstní zkouška: znalost probrané látky z výše uvedených tematických modulů.

Garant

prof. JUDr. PhDr. Dalibor Jílek, CSc.

Vyučující

PhDr. Mgr. Zdeňka Vaňková