Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychologie (TIMS / TB3PP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TB3PP - Pedagogická psychologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu jsou základní témata pedagogické psychologie: psychologické základy výchovy, psychologické základy vzdělávání a vyučování, psychologie učení, druhy učení a jejich specifické zvláštnosti, psychologie školní úspěšnosti žáka, styly učení a vyučování, způsoby výchovy, utváření vztahu učitel (vychovatel)- žák, klima školní třídy a školy, zvládání školní zátěže, psychologický rozbor výchovných obtíží. Obsah předmětu je upřesněn povinnou studijní literaturou.Tematické moduly:- Předmět a význam pedagogické psychologie a její vztah k jiným vědám- Proces učení, školní úspěšnost a neúspěšnost- Interakce učitel - žák, školní třída jako sociální skupina- Psychologické základy výchovy- Psychologický rozbor výchovných obtíží, zvládání školní zátěže

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o psychologických základech výchovy a vyučování, budou se orientovat v jednotlivých oblastech pedagogické psychologie a měli by být schopni aplikovat získané poznatky v praxi při výchově a vzdělávání dospělých.

Literatura

Kohoutek, R. Pedagogická psychologie. Brno: IMS,, 2006. Čáp, J., Mareš, J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál,, 2007. Kosíková, V. Psychologie ve vzdělávání a její psychodiagnostické aspekty. Praha: Grada, 2011. Geoffrey, P. Moderní vyučování. Praha: Portál,, 2004. Škoda, J., Doulík, P. Psychodidaktika. Praha: Grada, 2011. Fontana, David. Psychologie ve školní praxi : příručka pro učitele. Vyd. 2. Praha : Portál, 2003. ISBN 8071786268.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaStudent musí prokázat aktivitu na přednáškách při řešení zadaných problémů, při zkoušce pak musí prokázat vědomosti z pedagogické psychologie v rozsahu povinné literatury a odpřednášené látky.

Garant

prof. PhDr. Rudolf Kohoutek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Rudolf Kohoutek, CSc.Ing. Mgr. Irena Ocetková, Ph.D.