Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie výchovy (TIMS / TB3TV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TB3TV - Teorie výchovy, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět poskytuje studujícím teoretický vhled do problematiky výchovy se zvláštním zřetelem k rozvíjení individuálních i sociálních dimenzí edukantů (i edukátorů). Výchovou v nejobecnějším smyslu rozumíme systém pomoci vychovávanému v procesech personalizace, socializace a enkulturace, jako vytváření a realizaci příležitostí jeho optimálního rozvoje, který směřuje k aktivní, samostatné, tvořivé, humánní a demokratické životní orientaci.Tematické moduly:- Teorie výchovy jako pedagogická disciplína- Mravní výchova, problematika kázně a utváření charakteru- Složky výchovy, jejich charakteristika a vývoj- Výchova v rodině, její typologie a problémy- Závěrečný seminář

Získané způsobilosti

Student má znalosti o teorii výchovy jako vědní disciplíně, chápe podstatu výchovy, její individuální rozměr i sociální souvislosti, orientuje se ve výchovných metodách a v jejich uplatnění při jednotlivých složkách výchovy. Umí stanovit výchovné cíle a chápe zásady a principy výchovy. Dokáže aplikovat poznatky o vybraných složkách výchovy a pracovat se znalostí jednotlivých etap procesu výchovy.

Literatura

Kraus, B. Teorie výchovy. Brno: IMS,, 2006. STŘELEC, S. a kol. Kapitoly z rodinné výchovy. Praha: Fortuna,, 1992. Střelec, S. et al. Kapitoly z teorie a metodiky výchovy I. Brno: Paido,, 1998. PRŮCHA, J. Multikulturní výchova. Příručka (nejen) pro učitele. Praha: Triton, 2006. Kurelová, M. a kol. Pedagogika IV. Vybrané kapitoly z teorie a praxe výchovy. Ostrava: Ostravská univerzita,, 1996. PELIKÁN, J. Výchova jako teoretický problém. Ostrava: Amosium servis,, 1995. Piťha, P. Výchova, naděje společnosti. České Budějovice: Poustevník,, 2006. Pelikán, Jiří. Výchova pro život. 2. přeprac. a rozš. vyd. Praha : ISV, 2004. ISBN 8086642313.Horká H. Výchova pro 21. století. Brno: Paido, 2000.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka nepovinná. Zvládnutí požadovaného rozsahu látky. Prostudování předepsané literatury. Zkouška - písemná a ústní. Písemný test - 10 otázek. Ústní rozprava nad výsledky testu. Za každý test je možné získat 10 bodů, minimum je 5 bodů, jinak ho musí student psát znovu.

Garant

doc. PhDr. Miloslav Jůzl, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Jaroslav Balvín, CSc.Mgr. Silvia Neslušanová, PhD.Mgr. Monika Tannenbergerová, Ph.D.