Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie osobnosti pro praxi (TIMS / TB5PO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TB5PO - Psychologie osobnosti pro praxi, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu jsou poznatky z oblasti psychologie osobnosti, které jsou nezbytné jak pro sebepoznávání, tak i pro poznávání druhých. Studenti se seznámí s metodami sebepoznávání i metodami poznávání druhých.Tematické moduly:- Historie zkoumání osobnosti. Dispozice a vliv prostředí v nejširším smyslu slova (včetně vlivu výchovných stylů na formování osobnosti). Osobnostní charakteristiky a povahové rysy a metody jejich poznávání.- Vývojová dynamika osobnosti, krizová období ve vývoji osobnosti, disharmonie ve struktuře osobnosti a poruchy osobnosti. Psychické obrany.- Struktura psychické a tělesné sebekoncepce. Metody sebereflexe (s důrazem na prožitek a sebezkušenosti) a sebepoznávání.- Měření osobnosti a praktické využití výsledků měření.- Rozvíjení osobnosti v kontextu psychosociálního výcviku - praktický seminář.

Získané způsobilosti

Studenti si v tomto předmětu osvojí metody sebepoznávání a metody poznávání osobnosti a naučí se také tyto metody používat při sebepoznání a poznávání jiných.

Literatura

Vašina, L. Inspiromat sanoterapie. Brno: MU, 2010. SMÉKAL, V. Pozvání do psychologie osobnosti. Praha: Barrister and Principal, 2004. ISBN 978-80-86598-65-9.Blatný, M. a kol. Psychologie osobnosti. Praha: Grada, 2010. Říčan, P. Psychologie osobnosti. Praha: Grada, 2008. Balcar, K. Úvod do studia osobnosti. Chrudim: Mach, 1991. Vašina, L. Sanoterapie a arteterapie. Brno.

Požadavky

Prokazatelné vědomosti z oblasti psychologie osobnosti, včetně znalostí metod jejího sebepoznávání a poznávání. Podmínkou pro udělení zápočtu je odevzdání samostatně vypracované charakteristiky osoby a úspěšné absolvování vědomostního testu, který bude obsahovat otázky z oblasti psychologie osobnosti a bude zjišťovat znalosti metod sebepoznávání a poznávání osobnosti.Samostatné vypracování charakteristiky osoby v rozsahu 3 až 5 stran.

Garant

Ing. Mgr. Irena Ocetková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Irena Ocetková, Ph.D.