Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogicko - psychologická diagnostika (TIMS / TB6PD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TB6PD - Pedagogicko - psychologická diagnostika, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět Pedagogicko-psychologická diagnostika pojednává o základních teoretických i praktických otázkách diagnostického procesu uplatňovaného v různých pracovních kontextech. Diagnostický proces je zde prezentován v širokém úhlu pohledu, nejen jako posloupnost činností vedoucí k diagnóze. Rozsah předmětu umožňuje seznámení s relevantní terminologií a metodologií diagnostického procesu, důraz je kladen především na etiku a zásady diagnostické práce v různých oblastech společenské praxe.Tematické moduly:- Úvod do studia předmětu. Teoreticko-metodické základy a cíle pedagogické a psychologické diagnostiky.- Etika profesionální praxe, postupy v diagnostickém procesu. Požadavky na kvalitu metod.- Vybrané metody pedagogické a psychologické diagnostiky.- Postupy při diagnostice ve vybraných profesních oblastech.- Interpretace výsledků, psaní nálezů a zpráv.

Získané způsobilosti

Studenti by měli zvládnout terminologii vztahující se k pedagogické a psychologické diagnostice, měli by umět naplánovat a realizovat diagnostický postup a v souladu s etickými pravidly využít vybrané metody pedagogické diagnostiky. Měli by prokázat schopnost sestavit odborný posudek.

Literatura

Hrabal, V., Hrabal, V. (ml.). Diagnostika. Pedagogickopsychologická diagnostika žáka. Praha: Karolinum, 2002. Chráska, M. Metody pedagogické diagnostiky. Olomouc: PdF UP,, 1988. Zelinková, Olga. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Vyd. 1. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-544-X.Ditrich, P. Pedagogicko-psychologická diagnostika. Praha: H+H,, 1992. Hintnaus, L. Praxe pedagogické diagnostiky. České Budějovice: JU, 1993. ISBN 80-7040-061-7.Svoboda, M. (Ed.). Psychodiagnostika dětí a dospívajících. Praha: Portál,, 2001. Svoboda, Mojmír. Psychologická diagnostika dospělých. Vyd. 2., v nakl. Portál 1. Praha : Portál, 1999. ISBN 8071783277.Vízdal, F. Techniky poznávání osobnosti. Brno: IMS,, 2004.

Požadavky

Docházka na přednášky, aktivní zapojení do diskuse na přednáškách, úspěšné absolvování závěrečného testu.Okruhy ke klasifikovanému zápočtu:- Pojem diagnostika a diagnóza. Cíle diagnostiky v pedagogice a psychologii.- Možnosti a limity diagnostiky. Etika v diagnostické práci. Vliv humanistických přístupů a kognitivních směrů v psychologii. Proti-diagnostické tendence a jejich důvody.- Etapy diagnostického postupu. Lékařský a psychologický přístup. Vztah s "klientem".- Dělení diagnostických metod v psychologii. Výběr metod.- Klinické metody a specifika jejich využívání. Limity využívání tzv. klinických metod v pedagogické praxi.- Pozorování a rozhovor. Techniky dotazování v rozhovoru. Anamnéza, typy anamnéz.- Analýza produktů činnosti. Dětská kresba.- Požadavky na psychometrické testy v psychologii. Validita, reliabilita, objektivita. Standardizované testy a nestandardizované testy a dotazníky.- Konstrukce dotazníků. Typy škál. Způsoby dotazování v dotazníku.- Oblasti školní diagnostiky. Didaktické testy a jejich konstrukce. Hlavní oblasti školní diagnostiky. Profesní orientace žáků, poruchy učení a školní diagnostika. - Klima školní třídy, sociometrie. Autodiagnostika pedagogického pracovníka.- Psychologická diagnostika v oblasti psychologie práce a řízení, diagnostika v organizacích. Výběr pracovníků, diagnostika týmů.- Psychologická diagnostika ve forenzní a kriminální psychologii - hlavní oblasti.- Psaní zpráv, posudků a nálezů - formální a obsahové požadavky.

Garant

prof. PhDr. Rudolf Kohoutek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Rudolf Kohoutek, CSc.Ing. Mgr. Irena Ocetková, Ph.D.Mgr. Monika Tannenbergerová, Ph.D.