Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soudobá filozofie (TIMS / TM1F)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TM1F - Soudobá filozofie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je výklad problému poznání (logický pozitivismus, pragmatismus, fenomenologie, strukturalismus a hermeneutika), přiblížení filosofického diskursu o člověku (od F. Nietzsche po filosofickou antropologii), "postmoderní" kritika modernity ("legitimizujících příběhů" a společnosti, včetně rizika "cesty do otroctví") a krátká exkurse do ekofilosofie a teorie tzv. "postspolečnosti" (kam spějeme a jak se tam dostaneme).Témata:- Logický pozitivismus, pragmatismus a fenomenologie- Strukturalismus a hermeneutika; problém poznání v tzv. "postmoderně"- Člověk jako předmět filozofického diskursu- Postmoderní kritika "modernity", "legitimizujících příběhů a společnosti", teorie multikulturalismu- Kritika totalitarismu, ekologické myšlení a teorie "postspolečnosti"

Získané způsobilosti

Student- se orientuje v základních typech současného filosofického myšlení- vnímá filosofický diskurs jako metodologický fundament přírodních a společenských věd- chápe specifiku filosofického diskursu o člověku a společnosti a umí docenit úkol filosofické kritiky jako formy kritiky sociální- disponuje bohatým odborným slovníkem a je schopen odborné diskuse o sociálněpolitických problémech přesahujících rámec jeho kvalifikace.

Literatura

Radvan, E. Soudobá filosofie. Brno: IMS,, 2006. Blecha, I. Filosofie. Olomouc: Nakladatelství Olomouc,, 2004. BLECHA, I. Filozofická čítanka. Olomouc: Nakladatelství Olomouc,, 2000. SOKOL, J. Malá filozofie člověka. Praha: Vyšehrad,, 2004. Störig, H. J. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství,, 2000. Petříček, M. Úvod do současné filosofie. Praha: Herman a synové, 1997.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaStudent je povinen prokázat zvládnutí tematických okruhů zařazených do studijního programu.Písemná zkouška: student odpovídá na 10 otázek. S otázkami jsou studenti seznámeni v průběhu kursu. Odpovědi jsou hodnoceny podle stupnice A - F. Výborně (A) je student hodnocen v případě, že na patřičné úrovni odpoví 9 a více otázek. Za 5 takto hodnocených odpovědí bude oceněn známkou E. Pokud odpovídajícím způsobem nezvládne ani 5 otázek, je hodnocen F a musí test opakovat.

Garant

PhDr. Mgr. Antonín Dolák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Antonín Dolák, Ph.D.Mgr. Michal Vavřík, Ph.D.