Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie společenských věd (TIMS / TM1M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TM1M - Metodologie společenských věd, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět uvádí studenty do širších souvislostí vědy a její realizace. Věnuje pozornost objasnění filozoficko-etického postavení vědy v postindustriální společnosti, definicím a souvislostem kvantitativní a kvalitativní metodologie a její systémové aplikace při řešení interdisciplinárních problémů sociálních a humanitních (sociálně-pedagogických) věd.Témata:- Metodologické principy "klasické" (newtonovské, osvícenské) novověké a moderní vědy- Kritika osvícenské racionality- Vznik sociální vědy a diskuze o uznání její vědeckosti- Úkol a metoda sociálních věd- Technologie vědeckého výzkumu v sociální pedagogice

Získané způsobilosti

Student- získá přehled o základních problémech metodologie vědy a filozofie vědy- je si vědom rozdílnosti metodologie přírodních a sociálních věd- oživí, systematizuje a doplní si informace o specifikách výzkumu v sociálních vědách- osvojí si zásady etiky vědecké práce - seznámí se s formálními náležitostmi diplomové práce

Literatura

Radvan, E., Vavřík, M. Metodika psaní odborného textu a výzkumu v sociálních vědách. Brno: IMS,, 2009. Radvan, E. O vědě a metodologických specifikách společenských věd. Brno: IMS,, 2008. Fajkus, B. Filosofie a metodologie vědy. Vývoj, současnost a perspektivy. Praha: Academia,, 2005. Holzbachová, I. Filozofické a metodologické problémy vědy. Brno: Masarykova univerzita,, 2000. Wallerstein, I. Kam směřují sociální vědy: zpráva Gulbenkianovy komise o restrukturaci sociálních věd. Praha: Sociologické nakladatelství,, 1998. Holzbachová, I. Příspěvky k otázkám filozofie vědy. Brno: MU,, 2003.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaStudent je povinen prokázat zvládnutí tematických okruhů zařazených do studijního programu.Písemná zkouška: student odpovídá na 10 otázek. S otázkami jsou studenti seznámeni v průběhu kurzu. Odpovědi jsou hodnoceny podle stupnice A-F. Výborně (A) je hodnocen student v tom případě, že na patřičné úrovni zodpoví 9 a více otázek. V případě, že odpovídajícím způsobem nezvládne ani 5 otázek, je hodnocen známkou F a musí test opakovat.

Garant

PhDr. Mgr. Antonín Dolák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Antonín Dolák, Ph.D.Mgr. Michal Vavřík, Ph.D.