Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie 2 (TIMS / TM2P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TM2P - Sociální psychologie 2, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět navazuje na Sociální psychologii I bakalářského studijního programu. Rozšiřujea prohlubuje poznatky získané v základním kurzu; je zaměřen tak na utváření a rozvoj kompetencí při koncipování výzkumných problémů a jejich teoretické reflexi, jako i na řešení praktických problémů sociální psychologie a aplikační rovinu disciplíny. Předmět je zaměřen na utváření kompetencí studujících při hledání, ujasňování a chápání vztahů a zákonitostí vznikajících mezi strukturou psychiky a osobnosti, reprezentovanou substrukturami kognitivních, emočně - motivačních a volně ? regulačních funkcí a strukturou sociální reality, reprezentovanou substrukturami sociálních procesů, vztahů a sociálních institucí.Hlavní náplní výuky jsou poznatky vztahující se k problematice (1) sociální determinace při utváření a vývoji osobnosti, (2) metodologie sociálně psychologického výzkumu a metod sociální psychologie, (3) osobnosti v sociálním systému, včetně sociálních vlivů a interakce, (4) sociální kognice a atribuce, (5) sociálních vztahů, sociální skupiny, skupinové dynamikya vedení skupin, (6) sociálního chování v standardních situacích (7) prosociálníhoa antisociálního chování včetně utváření prosociálních dovedností (8) sociální a emoční inteligence, (9) strategie chování v náročných životních situacích a jejich zvládání (10) strategie sebepoznávání a sebeuplatnění v sociálním kontextu, pozitivní psychologie a sociální psychologie zdraví.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o vybraných teoriích sociální determinace utváření osobnosti člověka a jejich využití v sociální péči, terapii, výchově a převýchově jedince.Dokáže využívat vybrané metody a techniky sociální psychologie v praxi. Dokáže provádět sociálně-psychologickou analýzu sociální skupiny a na základě výsledků regulovat sociální klíma a realizovat organizační změny.Je způsobilý vnímat skupinovou dynamiku a reagovat na ni. Umí vytvářet a řídit efektivní pracovní tým. Orientuje se v mezilidských vztazích a aplikuje získané poznatky při jejich optimalizaci.Je schopný přiměřeně jednat v sociálních situacích, řešit praktické každodenní interpersonální problémy i náročné situace optimálním způsobem. Orientuje se v sociálně-psychologických otázkách týkajících se pozitivních aspektů osobnosti člověka (např. moudrost, touha po poznání, sebepoznávání a speciální způsoby prevence a zvládání náročných životních situací, empatie a altruismus atd.).

Literatura

Palovčíková, G. Sociální psychologie II. Brno: IMS,, 2009. Výrost, J., Slaměník, I. (Eds.). Sociální psychologie. 2., přepracované a rozšířené vydání. Praha: Grada,, 2008. Křivohlavý, Jaro. Jak zvládat stres. Praha : Grada, 1994. ISBN 8071691216.Křivohlavý, J. Psychologie moudrosti a dobrého života. Praha: Grada Publishing,, 2009. Hewstone, M., Stroebe W. Sociální psychologie. Praha: Portál,, 2006. NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Rozšířené a přepracované vydání. Praha: Academia,, 2009.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaV rámci studia předmětu si student osvojí sociálně - psychologické poznatky v rozsahu stanoveném povinnou studijní literaturou a poznatky obsažené ve výkladu vyučujících tohoto předmětu. V průběhu semestru vypracuje jednu samostatnou písemnou práci (referát) podle pokynů, které budou sděleny na prvním termínu přímé výuky.Docházka: povinná na první přednášce a poslední přednášce, jinak nepovinná. Zkouška: písemná, formou didaktického testu zjišťujícího vědomosti z povinné literatury a vědomosti získané na přednáškách.Test (písemný), každá varianta testu bude obsahovat deset otázek, na které student písemně odpovídá volnou odpovědí. Za správnou bude považována odpověď, která odpovídá informacím obsaženým v povinné literatuře a poznatkům sděleným vyučujícími ve výuce. Za každou správnou odpověď získá student 1 bod, za částečně správnou odpověď získá 0,5 bodu.Výsledky testu budou transformovány do klasifikační. stupnice takto:9 a více správných odpovědí - A,8 - 8,5 správných odpovědí - B,7 - 7,5 správných odpovědí - C,6 - 6,5 správných odpovědí - D,5 - 5,5 správných odpovědí - E,4 a méně správných odpovědí - F.

Garant

Mgr. Jiří Dalajka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Dalajka, Ph.D.Ing. Mgr. Irena Ocetková, Ph.D.PhDr. Geraldina Palovčíková, CSc.