Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace psychometrických technik (TIMS / TM2T)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TM2T - Aplikace psychometrických technik, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznamuje studenty s úlohou psychodiagnostiky a psychometrie a s jejími možnostmi v podobě aplikované psychologické disciplíny. Poskytuje vhled do principů a zásad volby a uplatnění psychodiagnostických metod v praxi.Témata přímé výuky- Úvod do psychodiagnostiky a psychometrie.- Psychodiagnostické metody a psychometrické techniky.- Psychometrie v manažerské praxi.- Psychologický nález, jeho interpretace.- Administrace vybraných metod, personální aplikace.

Získané způsobilosti

Získáni základních teoretických znalostí z oboru psychometriky a dosažení schopnosti uplatňovat je v praxi sociálního pedagoga a manažerské praxi. Student ovládá relevantní odborné termíny, orientuje se v současném pojetí dané problematiky, osvojil si příslušné teorie, a dokáže je aplikovat v praktických postupech, v psychologickém nálezu a v jeho interpretacích.

Literatura

Doňková, O. Aplikovaná psychometrika. Brno: IMS,, 2009. SVOBODA, M. Metody psychologické diagnostiky dospělých. Praha: Capa,, 1992. ISBN 80-7064-036-5.FERJENČÍK, J. Úvod do metologie psychologického výzkumu. Praha: Portál,, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka nepovinná.Zápočet bude udělen na základě splnění podmínek odborného testu. Příslušný test bude zadán v rámci zkouškového období.Okruhy k zápočtovému testu:1. Úvod do předmětu:a. Psychometrika a psychodiagnostika a jejich postavení v rámci psychologických disciplínb. Souvztažnost psychometriky a psychodiagnostiky k ostatním psychologickým disciplínámc. Historie psychometrikyd. Psychometrika dnese. Základní pojmy v psychometrice a psychodiagnostice:2. Kvantifikace a měření v psychologii: měření, typy škál, přímost a nepřímost měření, chyby měření, problémy s měřením v psychologii, klinický a psychometrický přístup v psychodiagnostice.3. Psychodiagnostické metody, administrace vybraných metod: zásady práce s psychodiagnostickými metodami, užití psychodiagnostických metod v praxi, klasifikace psychodiagnostických metod a základní psychodiagnostické metody, specifika aplikace psychodiagnostických metod, psychologické vyšetření, psychologický nález.4. Psychometrika a psychodiagnostika v manažerské praxi, personální aplikace5. Výzkum a výzkumný projekt: typy výzkumů z hlediska výzkumné strategie, výzkumný problém, hypotézy, výzkumný plán, operacionalizace proměnných, výběrový soubor, výběrový plán.Příklady otázek testu:1) Jaké jsou základní požadavky kladené na psychodiagnostické metody?2) Definujte měření a uveďte klasické úrovně měření v psychologii.3) Jak se liší výběrový soubor od souboru základního?4) Charakterizujte psychometrický a klinický přístup v psychodiagnostice.

Garant

doc. PhDr. Lubomír Vašina, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří Dalajka, Ph.D.Ing. Mgr. Irena Ocetková, Ph.D.doc. PhDr. Lubomír Vašina, CSc.