Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika 2 (TIMS / TM3P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIMS / TM3P - Sociální pedagogika 2, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V návaznosti na studium Sociální pedagogika I (v bakalářském stupni studia) rozšiřuje předmět Sociální pedagogika II teoretický i metodologický pohled na daný obor. Shrnuje dosavadní poznatky o filozoficko-metodologické bázi a úloze sociální pedagogiky. Zahrnuje otázky sociálně pedagogického dění v současné společnosti, odráží globalizační tendence a sociální inkluzi (trendy v integrující se Evropě) a poukazuje na problémy socializace osobnosti v podmínkách ČR.Tematické moduly:- Sociální systém jako pole působnosti sociální pedagogiky- Sociálně výchovná práce v terénu- Sociální pedagog jako profese- Výchova v proměnách české společnosti- Pomáhání a dobrovolnická činnost- Filozoficko - metodologická východiska sociální pedagogiky- Současné pojetí sociální pedagogiky v systému vědních oborů- Životní a krizové situace, jejich řešení- Utváření zdravého životního stylu- Aktuální otázky sociální pedagogiky

Získané způsobilosti

Student má znalosti o sociální pedagogice jako vědní disciplíně, je schopný realizovat průzkumy v oblasti sociální pedagogiky, orientuje se v jednotlivých oblastech na uplatnění poznatků ze sociální pedagogiky, projektuje preventivní a resocializační programy. Dokáže pomáhat v řešení krizových životních situací, uplatňuje znalosti z oblasti zdravého životního stylu.

Literatura

BAKOŠOVÁ, Z. Sociálna pedagogika ako životná pomoc. 2008. Kraus, B. Sociální pedagogika II. Brno: IMS,, 2007. KRAUS, B. Základy sociální pedagogiky. Praha: Portál,, 2008. Dočkal, J. Člověk a svět : úvod do sociální pedagogiky. Praha: Ethum,, 1999. KUČEROVÁ, S. Člověk, hodnoty, výchova: kapitoly z filosofie výchovy. Prešov: ManaCon,, 1996. Klapilová, S. Kapitoly ze sociální pedagogiky. Olomouc: PF UP, 1. vyd., 63 s., 1996. ISBN 80-7067-669-8.Přadka, M., Knotová, D. Kapitoly ze sociální pedagogiky. Brno: PF MU,, 1994. Matoušek, O. a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál,, 2003. Hroncová, J., Hudecová, A., Matulayová, T. Sociálna pedagogika a sociálna práca. Banská Bystrica: PF UMB,, 2000. KRAUS, B., POLÁČKOVÁ, V. et al. ČLOVĚK-PROSTŘEDÍ-VÝCHOVA. Brno: Paido,, 2001. KRAUS, B. Sociální aspekty výchovy. Hradec Králové: Gaudeamus,, 1999. PROCHÁZKA, M. Sociální pedagogika. 2012.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Docházka nepovinná. Zvládnutí požadovaného rozsahu látky. Prostudování předepsané literatury. Zkouška - písemná a ústní. Písemná zkouška - volné odpovědi na vybrané otázky. Otázky a jejich počet stanovuje zkoušející, vybírá student náhodným výběrem ze všech otázek. Ústní zkouška - dotazy zkoušejícího a rozprava se studentem nad písemnou odpovědí.

Garant

doc. PhDr. Lenka Haburajová Ilavská, PhD.

Vyučující

doc. PhDr. Lenka Haburajová Ilavská, PhD.doc. PhDr. Miloslav Jůzl, Ph.D.Mgr. Silvia Neslušanová, PhD.PhDr. Alena PlškováMgr. Monika Tannenbergerová, Ph.D.