Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie (UMJL / A2LEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMJL / A2LEX - Lexikologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní lexikologické termíny- Slovní zásoba jako systém- Vztahy mezi slovy- Změny ve významech slov- Způsoby tvoření slov- Víceslovná pojmenování, frazeologie- Diminutiva, eufemismy, dysfemismy atd.- Teritoriální rozvrstvení slovní zásoby- Sociální rozvrstvení slovní zásoby- Vývoj angličtiny- Cizí vlivy na angličtinu, proces asimilace- Jazykové rodiny, indoevropské jazyky- Postavení angličtiny v rámci světových jazyků, typy angličtiny a jejich charaktristické rysy

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu se student se dokáže orientovat ve slovní zásobě anglického jazyka. Má znalosti o vývoji slovní zásoby angličtiny v minulosti i tendencích do budoucna. Dokáže rozpoznávat sémantické rysy lexikálních jednotek a a vztahy mezi nimi. Orientuje se v rozvrstveních slovní anglické zásoby a je schopný rozpoznat lexikologické rysy charakteristické pro jednotlivé styly.

Literatura

Kvetko, P. English Lexicology: In Theory and Practice. Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, 2005. Lipka, L. English Lexicology: Lexical Structure, Word Semantics and Word Formation. Tübingen: Naar, 2002. Vogel, R. Basics of Lexicology. Brno: Masarykova univerzita, 2007. Peprník, J. English Lexicology. Olomouc: Univerzita Palackého, 2001. Jackson, H. Words, Meaning and Vocabulary: An Introduction to Modern English Lexicology. Bloomsbury Academic, 2007. Crystal, D. The Cambridge Encyclopedia of the English Language. CUP, 2003.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet, zkouškaPředpokladem absolvování kurzu je účast na přednáškách a 80% aktivní účast na seminářích (maximálně 2 omluvené absence během semestru), příprava skupinových projektů na zadané téma a jejich powerpointová prezentace na seminářích, domácí samostudium a příprava. Předmět bude zakončen písemnou zkouškou v závěru semestru, kterou bude tvořit teoretická část založená na obsahu přednášek) a praktická část (založená na práci v seminářích). Podmínkou pro absolvování písemné zkoušky je minimálně 60% úspěšnost. Student má k dispozici 1 řádný a 1 opravný termín. Výsledek kurzu je vyjádřen prostřednictvím 6-známkové stupnice: A "výborně", B "velmi dobře", C "dobře", D "uspokojivě", E "dostatečně", F "nedostatečně".

Garant

Mgr. Lenka Drábková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Drábková, Ph.D.