Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačem podporovaný překlad (UMJL / CAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMJL / CAT - Počítačem podporovaný překlad, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Nástroje CAT obecně- MemoQ jako moderní překladatelský nástroj, kompatibilita s jinými nástroji- Překlad, recyklace dokumentů, immersive editing, alignment a LiveDocs- Terminologické databáze, získávání termínů, analýza textu- Produktivita MemoQ- Instalace, jazyk uživatelského rozhraní- Vytvoření projektu, projektové šablony, import projektu- Vytvoření překladové paměti a terminologické databáze, vkládání dalších zdrojů- Překlad dokumentu (editace překladu, překlad jednotlivých segmentů, potvrzení segmentů,spojování/rozpojování segmentů, vkládání terminologických návrhů do segmentů)- Vkládání termínů do terminologické databáze- Předběžný překlad- Využití formátovacích tagů, prediktivní psaní- MemoQ web search- Export dokumentů v původním formátu- Procvičování jednotlivých jevů na konkrétních překladech

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu jsou studenti schopni aplikovat teoretické znalosti o nástrojích CAT do praxe neliterárního překladu s ohledem na jeho jazykové (přesnost, srozumitelnost, jednoznačnost, správný slovosled, slovesná valence) i technické provedení (formální typografická pravidla ČJ, formát textu atd.) Po absolvování předmětu budou studenti schopni samostatné práce s aplikací memoQ 2014. Navíc získají základní přehled o řízení překladatelských projektů a správě překladových pamětí a terminologických databází.

Literatura

BOWKER, L. Computer-aided Translation Technology. A Practical Introduction, Ottawa (Canada). University of Ottawa Press, 2002. AUSTERMÜHL, F. Electronic Tools for Translators (Translation Practices Explained). St. Jerome, 2001. PYM, A. Translation Technology and its Teaching (with much mention of localization). Tarragona, 2006.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetPředpokladem získání zápočtu je aktivní účast na seminářích (max. 1 omluvená absence), osvojení znalostí práce s překladatelským nástrojem memoQ 2014, překlad dvou textů z anglického do českého jazyka s pomocí nástroje a jejich export, vytištění a odevzdání před koncem semestru.

Garant

Mgr. Lenka Drábková, Ph.D.