Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza odborného textu (UMJL / EAOTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMJL / EAOTA - Analýza odborného textu, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do teorie analýzy textu- Definice textu, diskursu, kontextu.- Jazyk, komunikace, text. funkce textu.- Informační struktura. Koheze a koherence.- Kontextovo-relevantní informace a sémantické jádro výpovědi.- Odesílatel, příjemce textu. Negociování významu. Interpretace.- Konverzační implikatura.- Funkční styly a normy. Terminologie.- Jazykové a kulturní konvence. Ideologie v textu.- Analýza textových a extratextových faktorů.

Získané způsobilosti

Student je schopný díky analýze podmínek na funkčnost textu v komunikační situaci vytvořit vlastní odborný text, který respektuje konvence a diskursní pravidla použití textu. Dokáže analyzovat již existující odborný text před jeho překladem do také míry, že překlad je po stránce fungování v reálné situaci možno považovat za funkční. Student je po absolvování kurzu schopný pracovat s odbornou terminologií lingvistické analýzy a teoretické znalosti je schopný využívat při práci ve skutečných komunikačních situacích.

Literatura

Widdowson, H.G. Discourse Analysis. OUP, 2007. ISBN 978-0194389211.Baker, Mona. In Other Words: A Coursebook on Translation, 2nd ed. New York: Routledge, 2011. ISBN 978-0415467544.Jones, Rodney. Discourse Analysis: A Resource Book for Students. New York: Routledge, 2012. ISBN 978-0415610001.Johnstone, Barbara. Discourse Analysis, 2nd ed. Oxford: Blackwell, 2007. ISBN 978-1405144278.Urbanová, Ludmila. Stylistika anglického jazyka. Vyd. 1. Brno : Společnost pro odbornou literaturu - Barrister & Principal : Filozofická fakulta Masarykovy u, 2008. ISBN 978-80-87029-29-9.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetPředpokladem pro získání zápočtu je aktivní účast na semináři (80%), příprava seminární práce na určené téma a její prezentace a absolvování závěrečného testu (minimálně na 60%).

Garant

Mgr. Dita Trčková, Ph.D.