Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Korespondence v němčině (UMJL / KORN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMJL / KORN - Korespondence v němčině, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Písemné komunikáty a jejich charakteristiky.- Formální úprava německých dopisů.- Normy a standardy německy psaných obchodních dopisů, kultura firemní komunikace.- Stylistická pravidla pro psaní německých dopisů.- Struktura a vnější forma obchodního dopisu a obchodního e-mailu.- Obchodní dopisy v soukromé sféře (zaměření na komunikaci studenta se zahraniční univerzitou, institucemi a úřady).- Obchodní korespondence v podnikové sféře (poptávka, nabídka, objednávka, reklamace, upomínka atd.).- Korespondence v procesu ucházení se o práci.- Osobní dopisy (elektronická komunikace). Žádost, rezervace hotelu.- Specifické lexikální a stylistické prostředky elektronické komunikace.

Získané způsobilosti

Student dokáže správně formulovat obchodní i osobní dopisy s ohledem na současný evropský standard. Na základě úvodních informací, předložených vzorů i autentických aktuálních dopisů je student schopen sestavit německý obchodní dopis, přičemž zohlední požadavky kladené na jeho strukturu, formální úpravu, stylistická pravidla, obsah a jazykovou správnost. Tuto svou dovednost prokáže v závěru kurzu ve formě samostatné práce.

Literatura

DUDEN. Briefe und E-Mails gut und richtig schreiben. Mannheim, 2012. ISBN 978-3411743025.DUDEN. Geschäftskorrespondenz. Berlin, 2014. ISBN 978-3411742127.GRÜN, K. Der Geschäftsbrief. Gestaltung von Schriftstücken nach DIN 5008. Berlin, 2013. ISBN 978-3410233565.WEDMANN-TOSUNER, B. Geschäftsbriefe geschickt formulieren. Regensburg, 2012. ISBN 978-3802939129.SACHS, R. Německá obchodní korespondence. Ismaning - Hueber, 2001. ISBN 3-19-001662-3.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetPředpokladem k získání zápočtu je aktivní účast na seminářích (80%), písemné vypracování zadaných typů dopisů do jednotlivých seminářů, závěrečný test (vyhotovení formálně, obsahově a stylisticky správného dopisu dle zadání).

Garant

Mgr. Renata Šilhánová, Ph.D.