Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie (UMJL / N1FON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMJL / N1FON - Fonetika a fonologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Fonetika a fonologie - úvod do studia fonetických disciplín.- Mezinárodní fonetická abeceda, způsoby transkripce- Hlásky (vokály, diftongy, konsonanty).- Hlásky r, l, e, o, ch a jejich zvláštnosti.- Prosodie (slovní a větný přízvuk, řečové tempo, vázání, intonace).- Výslovnostní varianty.- Výslovnostní chyby v němčině.- Metodika výuky výslovnosti (metody, prostředky, pomůcky).- Nářečí v německy mluvících zemích.- Výslovnost cizích slov.- Závěrečný test.

Získané způsobilosti

Student má dobrý přehled o foneticko-fonologickém systému německého jazyka. Rozpoznává interference a problémy ve výslovnosti jednotlivých hlásek, slov a prosodie. Umí analyzovat výslovnostní chyby českých mluvčích v němčině a má znalosti o tom, jak se jim vyhýbat. Pracuje fonetickou abecedou a umí číst texty v přepisu IPA.

Literatura

MANGOLD, M. Duden 06. Das Aussprachewörterbuch. Mannheim: Bibliographisches Institut, 2005. ISBN 3-411-04066-1.Becker, Th. Einführung in die Phonetik und Phonologie des Deutschen. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 2012. ISBN 103-534-24949-6.Dieling, H., Hirschfeld, U. Phonetik lehren und lernen. München: Langescheidt, 2000. Breitung, H. Phonetik-Intonation-Kommunikation. München: Langenscheidt, 2001. RUES, B. Phonetische Transkription des Deutschen. Narr Studienbücher. Tübingen, 2009.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetPožadavky k zápočtu:Aktivní účast na semináři, nanejvýš dvě neomluvené absenceAbsolvování zápočtového testu s minimální úspěšností 60%.

Garant

Mgr. Petra Bačuvčíková, Ph.D.