Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika anglického jazyka 1 (UMJL / UDAJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMJL / UDAJ1 - Didaktika anglického jazyka 1, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Didaktika angličtiny jako integrovaná pedagogická věda.- Výzkum v didaktice angličtiny. Vědecké a odborné časopisy.- Učitel anglického jazyka. Požadavky na výkon povolání, příprava, celoživotní vzdělávání, mezinárodní certifikáty.- Přístupy k vyučování angličtiny jako cizího jazyka (behavioristický, přirozený, komunikativní apod. Metodiky vyučování AJ (gramaticko-překladová metoda, přímá metoda, audiolingvální metoda, TPR, Silent way, Suggestopedie, komunikativní metoda, komunitní učení, CLIL, CALL a i.).- Učení se angličtině (teorie učení). Žák, jeho charakteristiky. Učebné styly a strategie v učení se angličtiny.- Řízení třídy (pracovní jazyky, pravidla, učební pomůcky)- Plánování.- Zpětná vazba: hodnocení a známkování.

Získané způsobilosti

Student má základní teoretické znalosti o vyučování angličtiny jako cizího jazyka. Umí popsat systém cizojazyčného vzdělávání v Evropě a v ČR. Je informovaný o cílech a průběhu přípravy učitelů angličtiny, o požadavkách na výkon povolání učitele angličtiny a o možnostech celoživotního vzdělávání. Umí identifikovat specifické vlastnosti, potřeby a motivační strukturu žáka a tomu přizpůsobit svou pedagogickou činnost. Zná zákonitosti procesů učení a vyučování angličtiny. Má základní praktické dovednosti z oblasti plánování, řízení a hodnocení aktivit ve třídě.

Literatura

POKRIVČÁKOVÁ, S. Modern Teacher of English. Nitra: ASPA, 2010. LARSEN-FREEMAN, D. Techniques and Principles in Language Teaching. OUP, 2003. ISBN 0-19-434133-X.SCRIVENER, J. Learning Teaching: A guidebook for English language teachers. Macmillan ELT; 2nd edition edition, 2005. SKEHAN, P. A Cognitive Approach to Language Learning. Oxford: OUP, 1998. UR, P. A Course in Language Teaching. Cambridge: CUP, 1996. Common European Principles for Teacher Competences and Qualifications. Available online at: ec.europa.eu/education/policies/2010/doc/principles_en.pdf, 2005. PECHANCOVÁ, B. - SMRČKOVÁ A. Cvičení a hry pro žáky se specifickými poruchami učení v hodinách angličtiny. Olomouc. Vydavatelství UP, 1998. CHODĚRA, R. Didaktika cizích jazyku. Rudná u Prahy: Editpress, 2001. ISBN 80-238-7482-9.LIGHTBOWN, P.M. - SPADA, N. How Languages are Learned. Oxford: Oxford University Press, 2006. MOON, J. Children Learning English. MacMillan-Heinemann, 2000. TUTOR, I. Learner-centredness as Language Education. Cambridge: Cambridge University Press, 1996. TOMLINSON, B. (ed.). Materials development in language teaching. Cambridge: Cambridge University Press, 1996. BROWN, D. Principles of Language Learning and Teaching. New Jersey: Prentice Hall, 1997. HANUŠOVÁ, S. - NAJVAR, P. Raná výuka cizího jazyka. In: Pokrivčáková, S. a kol.: Inovácie a trendy vo vyučovaní cudzích jazykov u žiakov mladšieho školského veku. Nitra: UKF, 2008. TANNER, R. - GREEN, C. Tasks for Teacher Education. Coursebook. Harlow, Longman, 1998. BROWN, D. Teaching by principles: An interactive approach to language pedagogy. Englewood Cliffs. NJ: Prentice-Hall Regents, 1994. SCOTT, W. A. - YTREBERG, L. H. Teaching English to Children. Longman, 1994. ATKINSON, D. Teaching Monolingual Classes. Longman, 1993. ATKINSON, D. The mother-tongue in the classroom : a neglected resource ? . ELT Journal, 1997.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet, pís. zkouška.Předpokladem záv. zk. je aktivní účast na semináři, portfolioPortfolio tvoří 10% celkového hodnocení, závěrečné testy 90%.

Garant

prof. PaedDr. Silvia Pokrivčáková, Ph.D.