Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umělecký překlad (UMJL / UMPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMJL / UMPR - Umělecký překlad, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretická část:- Definice překladu.Čeština jako cílový jazyk ve vztahu k jazykům výchozím.- Etapy překladatelského procesu.- Otázka ekvivalence.- Volný, věrný, adekvátní překlad? Otázka přeložitelnosti.- Funkční styly a překlad.- Specifické problémy: překlad historických i současných reálií, překlad deformovaného jazyka, hovorové mluvy, frazeologizmů, humoru.- Zasazení překladu do domácího kulturního kontextu.- Problematika překladu verše.Praktická část:- V rámci semináře studenti pracují s českými překlady anglických textů a porovnávají je se svými vlastními překladatelskými pokusy.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základech teorie překladu, dokáže identifikovat dobrý a špatný překlad, kriticky pracuje s vlastními překladatelskými pokusy.

Literatura

Knittlová, Dagmar. Překlad a překládání. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta, 2010. ISBN 978-80-244-2428-6.GROMOVÁ, E., HRDLIČKA, M., VILÍMEK, V. Antologie teorie odborného překladu. Ostrava: Ostravská univerzita, Filozofická fakulta, 2010. ISBN 978-80-7368-801-1.GROMOVÁ, E., HRDLIČKA M. Antologie teorie uměleckého překladu. Filozofická fakulta OU, Ostrava, 2004. ISBN 80-7042-667-5.Baker, Mona. In other words : a coursebook on translation. London : Routledge, 1992. ISBN 0-415-03086-2.KNITTLOVÁ, D. K teorii a praxi překladu. UP Olomouc, 2000. Hrdlička, Milan. Translatologický slovník : výběr z českých a slovenských prací z teorie překladu. Vyd. 1. Praha : JTP - Jednota tlumočníků a překladatelů, 1998. ISBN 80-902208-9-4.LEVÝ, J. Umění překladu. Praha, 1998.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetKurz je uzavřen zápočtem na konci semestru. Předpokladem pro získání zápočtu je aktivní práce v seminářích a průběžné plnění zadaných úkolů (překlad textů, komentáře k překladu).

Garant

Mgr. Petr Vinklárek