Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia jazyka (UMJL / UUSJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UMJL / UUSJ - Úvod do studia jazyka, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Jazyk, jeho funkce a vlastnosti.- Původ jazyka.- Mluvený a psaný jazyk, vývoj písma.- Osvojování 1. a 2. jazyka.- Lingvistika a studium jazyka.- Slova a slovotvorné procesy.- Morfologie.- Lexikologie, sémantika, lexikografie.- Jazyk, společnost a kultura.- Vývoj lingvistiky v průběhu století, hlavní lingvistické školy.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základní lingvistické terminologii a v přístupech jednotlivých lingvistických škol ke studiu jazyka. Je způsobilý aplikovat získané znalosti při následném, hlubším studiu jednotlivých lingvistických disciplín.

Literatura

Fromkin, V. An Introduction to Language. Cengage Learning, 2013. Yule, G. The Study of Language. CUP, 2010. Meyer, Ch. Introducing English Linguistics. CUP, 2009. Štekauer, P. Rudiments of English Linguistics. Slovacontact, 2000. Crystal, D. The Cambridge Encyclopedia of Language. CUP, 2010. Radford, A. et al. Linguistics. An Introduction. MIT Press, 2009. Akmajian, A. et al. Linguistics: An Introduction to Language and Communication. MIT Press, 2010.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaÚčast na seminářích, omluvená absence max. 1 vyučovací hodina/semestr. Aktivní přístup na seminářích. Individuální domácí příprava a vypracování zadaných domácích úkolů. Vypracování seminární práce pro udělení zápočtu. Zkouška formou písemného testu, podmínka pro složení zkoušky - minimálně 60% úspěšnost v testu.

Garant

Mgr. Lenka Drábková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Drábková, Ph.D.