Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filozofie (UPV / AK1FI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / AK1FI - Úvod do filozofie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- O smyslu filosofie. Počátky a velké dějinné proměny filosofického tázání. Základní filosofické pojmy.- Paradigmatické systémy starověkých civilizací: mýtus a rituál. Vznik antické filosofie jako proměna myšlení od mýtu k logu. Předsokratická zkoumání o bytí a dymamice jsoucna.- Antropologický obrat ve filosofii: sofisté, Sokratés, sokratické školy.- Vznik metafyziky - Platon a Aristoteles. Geocentrické paradigma jako základ obrazu světa.- Filosofie epochy helénismu. Stoicismus a římský eklekticismus. Nábožensko - filosofický synkretismus na přelomu našeho letopočtu. Patristika.- Kultura středověku. Scholastika a vztahy filosofické racionality a náboženské víry. Nominalismus a realismus. Mystika.- Kultura a filosofie novověku. Humanismus, renesance, reformace. Filosofie přírodya esoterická učení. Vrcholná metafyzika. Filosofie státu a práva, sociální utopie.- Matematizace myšlení o přírodě. Racionalismus a dualismus - R. Descartes. Pantheismus B. Spinozy. Monadologie G. W. Leibnitze. Reakce na racionalismus: mystika B. Pascalaa empirismus (J. Locke), anglický senzualismus.- Francouzské a německé osvícenství. I. Kant - kriticismus a trascendentální filosofie. Romantismus. Německá klasická filosofie. Reakce na filosofický systém G. W. F. Hegela: pozitivismus, marxismus, iracionalismus.- Filosofie od počátku 20. století: novotomismus, fenomenologie, psychoanalýza, filosofická antropologie, existencialismus, marxistický revizionismus. Postmoderní filosofiea kultura současnosti.

Získané způsobilosti

Student zná základní termíny z oblasti filozofie, orientuje se v dějinách filozofie, analyzuje filozofický text, aplikuje poznatky z filozofie na etická dilemata v oblasti sociální pedagogiky.

Literatura

PINC, Z. SOKOL, J. Antropologie a etika. Praha: Triton, 2004. Coreth, Emerich. Co je člověk?. Praha : Zvon, 1996. ISBN 80-7113-170-9.FURGER, F. Etika seberealizace, osobních vztahů a politiky. Praha, 2003. Sokol, Jan. Filosofická antropologie : člověk jako osoba. Vyd. 2. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-422-9.SOKOL, J. Malá filosofie člověka. Slovník filosofických pojmů. Praha: Vyšehrad, 2007. ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Akademia., 2000.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZkouška: studium literatury, písemný test.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Jaroslav Balvín, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Jaroslav Balvín, CSc.doc. PhDr. Mgr. Jaroslav Balvín, CSc.