Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika tvorby odborných textů 2 (UPV / AK2M2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / AK2M2 - Metodika tvorby odborných textů 2, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Metodika psaní odborného textu z hlediska obsahového, dodržení základních principů.- Formální stránka odborného textu (možnosti publikování / zveřejnění odborného textu, pokyny / zásady pro autory) se zaměřením na odborný článek a závěrečnou práci.- Etika vědecko-výzkumné a publikační práce, peer-review (recenze, posudky).- Informační zdroje, citační rejstříky, full-textové databáze (zahraniční).- Metodologie pedagogického výzkumu, základní nástroje vědy.- Důležitost vědecké skepse a nezbytnost ověřovat informace, pravidla kritického myšlení.- Umění a pravidla prezentace, odborné diskuze a podstata kritiky (oponentury).

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni vyhledat a kriticky zhodnotit dostupné informace, jsou schopni formulovat vlastní názor ve formě smysluplné odborné práce a obhájit ji v diskusi.

Literatura

MEŠKO, D. et al. Akademická příručka. Martin: Osveta, 2006. ŠANDEROVÁ, J. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách. Praha: Slon, 2007. KAHN, N. E. Jak efektivně studovat a pracovat s informacemi. Praha: Portál, 2001. DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karlova univerzita (Karolinum), 1993. UMBERTO, E. Meze interpretace. Praha: Karolinum, 2005. CULEN, D. Scholars, and the Social Text. Toronto: University of Toronto Press, 2012. ROCCO, T. S., HATCHER, T. et al. The Handbook of Scholarly Writing and Publishing. San Francisco: Jossy Bass, 2011.

Požadavky

Písemná příprava k vypracování odborného textu (výběr tématu a typu odborného textu, bibliografická rešerše, struktura odborného textu, konspekty z odborné literatury, prezentace použité metody, možnosti publikování), která bude kontrolována v e-learningovém prostředí LMS MOODLE.

Garant

Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Martincová