Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie (UPV / AK2ZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / AK2ZS - Základy sociologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Předmět sociologie jako společenskovědné disciplíny a jej členění, s důrazem na otázky výchovy.- Sociologie jako teoreticko-empirická věda.- Paradigmata v sociologii (funkcionální strukturalizmus, teorie konsensu, teorie konfliktu, symbolický interakcionizmus, postmoderní sociologické teorie).- Základní sociologické pojmy.- Metodologie společenskovědního výzkumu.- Kvalitativní a kvantitativní výzkum.- Konstrukce nástrojů sběru a spravování empirických dat.

Získané způsobilosti

Orientace studentů ve vědě o společnosti, metodách a technikách sociologického výzkumu, v nejvýznamnějších sociologických teoriích.

Literatura

URBAN, L. Sociologie. Praha, 2006. HAVLÍK, R. Úvod do sociologie. Praha: Karolinum, 2007. KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: Slon, 1992. DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karlova univerzita (Karolinum), 1993. Harrington, A. a kol. Moderní sociální teorie. Základní témata a myšlenkové proudy. Praha: Portál,, 2006. LYOTARD, J. F. O postmodernismu. Praha: Filosofický ústav AV ČR, 1993. Petrusek, M. a kol. Sociologické školy, směry a paradigmata. Praha: Slon, 2000. GIDDENS, A. Sociologie. Praha: Argo, 2000. JEŘÁBEK, H. Úvod do sociologického výskumu. Praha: UK, 1993.

Požadavky

Pro udělení zápočtu je nutné vypracovat a odevzdat seminární práci na zadané téma a splnit podmínky písemného závěrečného testu.

Garant

prof. PhDr. Peter Ondrejkovič, DrSc.

Vyučující

Mgr. Jan Kalenda, Ph.D.Mgr. Jan Kalenda, Ph.D.