Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná česká společnost (UPV / AK3CS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / AK3CS - Současná česká společnost, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Česká společnost jako jedna ze společností "pozdní doby".- Demografické znaky české společnosti.- Demografické trendy: strav a výhledy.- Třídní struktura české společnosti.- Sociální mobilita a reprodukce.- Hodnotové postoje české společnosti (na hranicích sociologie a psychologie).- Religiozita české společnosti.- Spotřební jednání v české společnosti (na hranicích ekonomie a sociologie).- Volební chování.- Vztah centra a periferie v ČR (sociální geografie české společnosti).- Sociální biografie jedince a její relativní autonomie (na hranicích psychologie a sociologie).

Získané způsobilosti

Na bázi multidisciplinárního modelu společenských věd jsou studenti seznámeni s informacemi s různými procesy trendy, které zasahují jednotlivé úrovně (makro i mikro) a dimenze (ekonomicko-sociální, kulturní a politickou) české společnosti. Studenti rozumí strukturálním rámcům české společnosti.

Literatura

QUESNELL, M. D. Co si myslíme, čemu věříme a kdo jsme. Praha: Academia, 2002. PRUDKÝ, L. Inventura hodnot. Praha: Academia, 2010. KATRŇÁK, T; FUČÍK, P. Návrat k sociálnímu původu. Vývoj stratifikace české společnosti v letech 1989 až 2009. Brno: CDK, 2010. KELLER, J.; TVRDÝ, L. Vzdělanostní společnost? Chrám, výtah, pojišťovna. Praha: SLON, 2008. POTŮČEK, M. a kol. Poznávání budoucnosti jako výzva. Praha: Karolinum, 2011. Petrusek, M. a kol. Společnosti pozdní doby. Praha: SLON, 2007.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je splnění 2 úkolů zadaných v rámci řízeného samostudia prostřednictvím LMS MOODLE a aktivní účast na přednáškách.

Garant

Mgr. Jan Kalenda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Kalenda, Ph.D.