Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa (UPV / AK3VS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / AK3VS - Veřejná správa, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Terminologické vymezení veřejné správy.- Veřejná správa a veřejný sektor.- Pojetí moci ve veřejné správě.- Stát a státní správa, orgány a instituce veřejné správy v ČR.- Územní samospráva.- Financování veřejné správy.

Získané způsobilosti

Studenti jsou seznámeni s principy, postavením a fungováním soustavy orgánů veřejné správy jako jednoho z nástrojového mechanismu výkonné moci ve státě. Umí vysvětlit základní vztahy mezi státní správou a územní samosprávou a podat stručný výklad o tom, jak ovlivňuje veřejný a soukromý sektor.

Literatura

PEKOVÁ, J., PILNÝ, J., JETMAR, M. Veřejný sektor - řízení a financování. Praha: Wolters Kluwer, 2012. HUNČOVÁ, M. Ekonomický rozměr občanské společnosti. Praha: Wolters Kluwer, 2010. Keller, Jan. Sociologie byrokracie a organizace. 1. vyd. Praha : Sociologické nakladatelství, 1996. ISBN 80-85850-15-X.KLÍMA, K. Teorie veřejné moci. Praha: Wolters Kluwer ASPI, 2003. OCHRANA, F., PAVEL, J., VÍTEK, L. a kol. Veřejný sektor a veřejné finance. Praha: Grada, 2010. POMAHAČ, R. Základy teorie veřejné správy. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2011.

Požadavky

Aktivní účast studentů ve Fóru LMS MOODLE, v nichž bude probíhat diskuse nad jednotlivými tématy předmětu.Zpracování korespondenčních úkolů a jejich odevzdání prostřednictvím LMS MOODLE.Písemný zápočtový test.

Garant

doc. RNDr. PhDr. Oldřich Hájek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Macháček