Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie společenských věd (UPV / AK4ME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / AK4ME - Metodologie společenských věd, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Metody lidského poznání.- Vědecký výzkum v pedagogice.- Techniky práce s odbornou literaturou.- Druhy, fáze a úrovně výzkumů ve společenských vědách, pedagogický průzkum. Ex-post-facto výzkumy a experimenty.- Cíle, otázky a problémy ve výzkumu ve společenských vědách. Pravidla pro formulaci hypotéz. Výběr prvků do výzkumných vzorků.- Měření, jeho druhy a základní vlastnosti.- Základní metody zpracování dat, tabulky četností, grafické metody zobrazování dat, metody průzkumové analýzy dat. Stanovení základních měr ústřední tendence (charakteristik polohy) z tabulek četností.- Dotazník, jeho výhody, nevýhody a možnosti. Položky dotazníku a jejich druhy. Konstrukce dotazníku.- Základní metody zpracování výsledků dotazníkového šetření. Třídění 1. a 2. stupně, interpretace výsledků třídění. Aplikace testu dobré shody chí-kvadrát a testu nezávislosti chí-kvadrát pro kontingenční (čtyřpolní) tabulku.

Získané způsobilosti

Studenti budou po absolvování předmětu schopni naplánovat a uskutečnit empirický pedagogický výzkum a vyhodnotit jeho výsledky pomocí základních statistických metod.

Literatura

ANDERSON, G. Fundamentals of Educational Research. London: Palmer Press, 2000. CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu. Praha. Grada, 2007. MAŇÁK, J., ŠVEC, Š., ŠVEC, V. (eds.). Slovník pedagogické metodologie. Brno: Paido, 2005. GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2010. PRŮCHA, J. (ed.). Pedagogická encyklopedie. Praha: Portál, 2009. ONDREJKOVIČ, P. Úvod do metodologie sociálných vied: Základy metodológie kvantitativného výskumu. Nitra: Regent, 2005.

Požadavky

Zpracování projektu empirického pedagogického výzkumu (podmínka udělení zápočtu). Zkouška.

Garant

Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.prof. PhDr. Miroslav Chráska, CSc.

Vyučující

Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.