Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba vzdělávacího programu (UPV / AK6VP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / AK6VP - Tvorba vzdělávacího programu, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Celoživotní učení. Vzdělávání dospělých v systému celoživotního učení. Vzdělávací politika. Základní dokumenty vzdělávací politiky.- Kurikulum. Pojetí, teorie a tvorba kurikula. Kurikulární reforma. Transformace kurikula v ČR. Klíčové kompetence. Kurikulární dokumenty v ČR.- Didaktika dospělých. Didaktické zásady. Cíle a jejich taxonomie. Didaktické metody. Organizační formy. Didaktické prostředky. Transmisivní a konstruktivní pojetí vzdělávání. Modely učení.- Tvorba vzdělávacího programu. Plánování, organizace, realizace a evaluace vzdělávacího programu.

Získané způsobilosti

Účastníci studia se budou po absolvování předmětu schopni orientovat se v tématice, tj.- porozumí teoretickým východiskům (vzdělávání dospělých v systému celoživotního učení, pojetí kurikula a kurikulární reforma, rozvoj klíčových kompetencí, didaktika dospělých, postup tvorby vzdělávacího programu),- vytvoří vzdělávací program na zvolené téma za použití jeho základních charakteristik.

Literatura

MUŽÍK, J. Andragogická didaktika. Praha, 1998. ŠIMEK, D. (ed.) . Kurikulum andragogiky. Olomoc: UPOL, 2003. PASCH, M., GARDNER, T. G. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Jak pracovat s kurikulem. Praha: Portál, 1998. KALHOUS, Z., OBST, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-253-X.Prášilová, Michaela. Tvorba vzdělávacího programu. Vyd. 1. Praha : Triton, 2006. ISBN 80-7254-712-7.Walterová, Eliška. Úloha školy v rozvoji vzdělanosti. Brno : Paido, 2004. ISBN 80-7315-083-2.Veteška, Jaroslav. Vzdělávání a rozvoj podle kompetencí : kompetence v andragogice, pedagogice a řízení. Vyd. 1. Praha : Univerzita Jana Amose Komenského, 2008. ISBN 978-80-86723-54-9.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetNa základě podrobného studia odborné literatury a zodpovězení otázek k jednotlivým tématům detailní zpracování vzdělávacího programu z oblasti vzdělávání dospělých.

Garant

Mgr. Eva Machů, Ph.D.