Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie (UPV / KP1ZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / KP1ZS - Základy sociologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- sociologie jako vědecká disciplína- vznik sociologie jako vědy, její počátky a využití- předmět sociologie a její postavení v systému věd- vybraní představitelé sociologického myšlení- společnost a jedinec, sociální interakce v běžném životě- typy společností (tradiční, moderní a postmoderní společnost)- proces socializace a enkulturace, kultura, subkultura, hodnoty a normy- rodina a manželství- konformní a nonkonformní chování, anomie jako stav společnosti, kdy přestávají platit sdílené hodnoty a normy- sociální stratifikace, systémy sociální stratifikace, vzdělání jako jeden ze stratifikačních činitelů- status, sociální mobilita a sociální role- moderní organizace a moderní život, byrokratické organizace, instituce jako ustavené, stereotypizované, rutinní způsoby jednání běžné v určité skupině či kultuře- základy sociologického výzkumu, cíle výzkumu, předmět a objekt sociologického výzkumu, kvalitativní, kvantitativní a integrované výzkumné strategie, metody a techniky sociologického výzkumu

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen kriticky reflektovat dění ve společnosti, a to na mikro, mezo i makro úrovni. Orientuje se v historickém vývoji sociologického myšlení a vybraných sociologických teoriích. Umí odborně popisovat interpersonální vztahy ve společnosti. Dokáže identifikovat faktory ovlivňující každodenní sociální realitu. Sociologické teorie využívá v profesní praxi i každodenním životě.

Literatura

Keller, Jan. Dějiny klasické sociologie. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2004. ISBN 8086429342.Giddens, Anthony. Sociologie. Vyd. 1. Praha : Argo, 1999. ISBN 80-7203-124-4.KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 1991. ISBN 80-901059-3-9.VÁVROVÁ, S. Doprovázení v pomáhajících profesích. Praha : Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0087-1.BERGER, P. L. Pozvání do sociologie. Praha: Správa sociálního řízení FMO. ISBN 80-85469-08-1.Montoussé, Marc. Přehled sociologie. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-976-3.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaStudent se na přednáškách aktivně zapojuje do výuky. Vede odbornou diskusi k předkládaným sociologickým problemům. Vyjadřuje své postoje a názory, které má podložené názory představitelů sociologického myšlení, se kterými se seznámil studiem odborné literatury v průběhu domácí přípravy na výuku. Zkouška proběhne formou písemného testu s otevřenými i uzavřenými otázkami, který ověří osvojené teoretické poznatky a znalost sociologické terminologie, sociologických teorií a hlavních myšlenek vybraných představitelů sociologického myšlení.

Garant

Mgr. Jan Kalenda, Ph.D.doc. Mgr. Soňa Vávrová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Kalenda, Ph.D.