Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (UPV / KP3PL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / KP3PL - Sociální politika, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Základní pojmosloví (sociální, politika, sociální politika, sociální situace, sociální událost, sociální problém, sociální zabezpečení , sociální pojištění, sociální podpora, sociální pomoc)-Typy sociální politiky, cíle a nástroje sociální politiky,-Subjekty a objekty sociální politiky, funkce a principy sociální politiky-Tři pilíře sociálního zabezpečení (sociální pojištění, sociální podpora,sociální pomoc)-Welfare state (vymezení pojmu, koncepce, krize sociálního státu)-Charakteristika rodinné politiky-Důchodová politika-Charakteristika a význam zdravotní politiky státu-Politika zaměstnanosti-Vzdělávací politika-Politika bytová-Aktuální otázky sociální politiky

Získané způsobilosti

Student má přehled v důležitých oblastech sociální politiky ve vztahu k vybraným skupinám občanů, především dětem, seniorům a osobám se zdravotním postižením. Je schopen definovat základní pojmosloví, typy, cíle a nástroje sociální politiky. Rozumí pojmům subjekty a objekty sociální politiky, dokáže popsat funkce a principy sociální politiky, zná tři pilíře sociálního zabezpečení, je schopen charakterizovat rodinnou politiku, důchodovou politiku, zdravotní politiku, politiku zaměstnanosti, vzdělávací politiku, politika bytovou.

Literatura

POLÁKOVÁ, O. Bydlení a bytová politika. Praha, 2006. DURDIŠOVÁ, J. Ekonomika zdraví. Praha, 2005. POTŮČEK, M. Křižovatky české sociální reformy. Praha, 1999. MAREŠ, P. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha, 2002. TOMEŠ, I. Sociální politika, teorie a mezinárodní zkušenost. Praha, 1996. DURDIŠOVÁ, J. Sociální politika v ekonomické praxi. Praha, 2005. KOTOUS, J. Sociální politika v evropských zemích. Praha, 1995. VEČEŘA, M. Sociální stát: východiska a přístupy. Praha, 2001. MAREŠ, P. Sociologie nerovnosti a chudoby. Praha, 1999. BRDEK, M., KREBS, V., JÍROVÁ. Trendy v evropské sociální politice. Praha, 2002. KOTÝNKOVÁ, M. Trh práce na přelomu tisíciletí. Praha, 2006. TOMEŠ, I. Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Praha, 2010.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaAktivní účast na seminářích (80%), prezentace zadané problematiky z oblasti sociální politiky, úspěšné zvládnutí ústní zkoušky.

Garant

doc. PhDr. Lenka Haburajová Ilavská, PhD.Mgr. Michaela Lukešová

Vyučující

Mgr. Michaela Lukešová