Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody práce s problémovými dětmi a ml. (UPV / KP7PP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / KP7PP - Metody práce s problémovými dětmi a ml., Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problémové dítě a okolí. Projevy, příčiny, předsudky, stereotypy.- Kázeň dětí a mládeže, hyperaktivní projevy.- Lhaní, záškoláctví u dětí a mládeže.- Agresivní projevy u dětí a mládeže. Asertivní jednání.- Sebevražedné chování u dětí a mládeže.- Subkultury (hackeři, emo, graffiti aj.).- Požadavky (školní, rodinné, společenské) kladené na děti a mládež. Otázka "přiměřenosti"požadavků.- Volný čas. Prevence.

Získané způsobilosti

Student chápe relativitu označování dětí jako "problémových", chápe vzájemnost interakce mezi vychovávajícím a dítětem. Student prokazuje odbornou orientaci ve všech probíraných okruzích, navrhuje možné způsoby řešení k uváděným kazuistikám.

Literatura

DUPAUL, G., J. ADHD in the schools: assessment and intervention strategies. New York: Guilford Press,, 2004. POKORNÁ, V. Cvičení pro děti se specifickými poruchami učení: rozvoj vnímání a poznávání. Praha: Portál, 2011. ŠTÍPEK, P. Dítě na zabití: příručka pro rodiče dětí a dospívajících s problémovým chováním. Praha: Portál,, 2011. MICHALOVÁ, Z. Předškolák s problémovým chováním. Praha, Portál,, 2012. AUGER, M. T., BOUCHARLAT, CH. Učitel a problémový žák. Praha: Portál, 2005. HOFBAUER, B. Děti, mládež a volný čas. Praha: Portál, 2004. ONDRÁČEK, P. Františku, přestaň konečně zlobit, nebo?. Praha: ISV,, 2006. VÁGNEROVÁ, M. Školní poradenská psychologie pro pedagogy. Praha:Karolinum, 2005.

Požadavky

Ukončení předmětu je podmíněno aktivní účastí studentů při vypracovávání společných úkolů ve skupinách během nejméně dvou výukových bloků a odevzdáním zpracovaného tématu v písemné podobě.

Garant

PhDr. Hana Včelařová

Vyučující

PhDr. Hana Včelařová