Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vzdělávání dospělých (UPV / PP1VD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / PP1VD - Vzdělávání dospělých, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Pojem andragogika, základní andragogické kategorie a pojmy, andragogika jako vědní disciplína- Uplatnění andragogiky a její postavení v systému vědních disciplín, vztah andragogiky a pedagogiky, subdisciplíny, význam a problémy vzdělávání dospělých- Vznik a rozvoj vzdělávání dospělých. Institucionalizace vzdělávání a učení se dospělých. Organizace vzdělávání dospělých.- Vzdělávání dospělých v kontextu současné vzdělávací politiky v České republice. Legislativní úprava, koncepční dokumenty.- Dospělý v procesu vzdělávání. Cíle, specifika vzdělávání dospělých. Kurikulum a didaktika ve vzdělávání dospělých.- Profesionalizace andragogické práce, kvalifikace a kompetence, povolání, profesní vzdělávání dospělých.- Vzdělávání dospělých v pedagogice, sociálních službách, neziskovém sektoru- Zájmové vzdělávání dospělých

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v základních pojmech a termínech vzdělávání dospělých, znají specifika vzdělávání dospělých a konstruují vzdělávací projekt zaměřený na dospělou populaci.

Literatura

Beneš, M. Andragogika. Praha: Karolinum, 2006. Beneš, Milan. Andragogika : filozofie - věda. Praha : Eurolex Bohemia, 2001. ISBN 8086432033.Balvín, J. Andragogika jako teorie výchovy a vzdělávání dospělých. Praha: Hnutí R, 2011. MALACH, J. Efektivní metody vzdělávání dospělých. Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2003. Balvín, J. Pedagogika, andragogika a multikulturalita. Praha: Hnutí R, 2012. PLAMÍNEK, J. Vzdělávání dospělých: průvodce pro lektory, účastníky a zadavatele. Praha : Grada Publishing, 2010. BALVÍN, J., HABURAJOVÁ ILAVSKÁ, L. Andragogics, social pedagogy and social work. Pedagogic, philosophical and ethical aspect. Praha: Hnutí R, 2012. ISBN 978-80-86798-20-2.KOPECKÝ, M. Sociální hnutí a vzdělávání dospělých. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. BUCKLEY, R., CAPLE, J. Trénink a školení. Brno: Computer Press, 2004. ŠERÁK, M. Zájmové vzdělávání dospělých. Praha: KAPŘ a MJF, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaAktivní účast na seminářích, zpracování semestrální práce na zadané téma.Zkouška: Test z probírané problematiky, esej. Student prokáže znalost a porozumění probírané oblasti, orientaci v problematice, schopnost aplikace poznatků do praxe - schopnost se vyjádřit k tématu, svá vyjádření opřít o poznatky z odborné literatury a dosavadní zkušenosti z praxe, své názory odborně obhájit.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Jaroslav Balvín, CSc.PhDr. Zuzana Hrnčiříková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana Hrnčiříková, Ph.D.