Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy adiktologie (UPV / PP3ZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / PP3ZA - Základy adiktologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Moderní historie oboru adiktologie, práce s terminologií.- Mýty a stereotypy v adiktologii. Užší a širší pojetí oboru.- Etické normy a pravidla v adiktologii, etická a morální dilemata adiktologické profese,problematika výzkumu.- Základní přístupy k problematice závislostí, vzorce užívání návykových látek.- Nelátkové závislosti.- Možnosti intervence; primární, sekundární a terciární prevence.- Aktuální problémy současné adiktologie.

Získané způsobilosti

Studenti jsou seznámeni s terminologií a teoretickými základy adiktologie; orientují se v etiologii, prevenci, možnostech terapie a výzkumu užívání návykových látek i jiných forem závislostního chování.

Literatura

MIOVSKÝ, M. Konopí a konopné drogy. Adiktologické kompendium. Grada, 2008. Miovský, Michal. Kvalitativní přístup a metody v psychologickém výzkumu. Vyd. 1. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1362-4.NEŠPOR, K. Léčba a prevence závislosti. Psychiatrické centrum Praha, 1996. KALINA, K. Mezioborový glosář pojmů z oblasti drog a drogových závislostí. Praha: Filia Nova, 2001. GÖHLERT, F., CH. Od návyku k závislosti. Ikar, 2001. Barker, G. Použití kvalitativních výzkumných metod při postupech rychlého posuzování zneužívání drog ve společnosti. Boskovice:Albert, 1999. KALINA, K. Základy klinické adiktologie. Grada, 2008. MARHOUNOVÁ, J., NEŠPOR, K. Alkoholici, feťáci, gambleři. Praha: Empatie, 1995. ROTGERS, F. Léčba drogových závislostí. Praha: Grada Publishing, 1995. Zábranský, T. a kol. Racionální protidrogová politika. Uživatelé drog do rukou policie nebo lékařů?. Olomouc: Votobia, 1997. FISCHER, S., ŠKODA, J. Sociální patologie - Analýza příčin a možnosti ovlivňování závažných sociálně patologických jevů. Grada, 2009. KALINA, K. Terapeutická komunita. Grada, 2008.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetPředpokladem ukončení předmětu: 80% aktivní účast na seminářích, zpracování seminární práce na zadané téma, zápočtový test v rozsahu probíraného učiva.

Garant

Mgr. Eva ŠalenováPhDr. Hana Včelařová