Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Postavení dítěte ve společnosti (UPV / PP4DS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / PP4DS - Postavení dítěte ve společnosti, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do problematiky postavení dítěte ve společnosti a možnosti práce sociálního pedagoga v rámci této oblasti.- Úmluva o právech dítěte: historie, principy, priority, obsah a garance jejího dodržování.- Syndrom CAN: definice, formy a jejich charakteristika, rizikové a protektivní faktory, následky, dokumenty, diagnostika, síť partnerů, terapie (Fyzické týrání psychické týrání, sexuální zneužívání, zanedbávání, systémové týrání,sekundární viktimizace, Münchhausenův syndrom v zastoupení (by proxy).- Šikana: charakteristika, formy, prostředí, rizikové a protektivní faktory, stádia, diagnostika

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice práv dítěte, dokáže definovat pojmy - fyzické týrání psychické týrání, sexuální zneužívání, zanedbávání, systémové týrání, sekundární viktimizace Münchhausenův syndrom v zastoupení (by proxy), šikana; identifikovat příčiny a protektivní faktory syndromu CAN a šikany.

Literatura

Zákon . č. 104/1991 Sb. - Úmluva o právech dítě. BŮŽEK, Antonín a Jan MICHALÍK. Informatorium (nejen) o právech dítěte se zřetelem k otázkám výchovy a vzdělávání. Olomouc: Univerzita Palackého, 2000. ISBN 80-244-0054-5.DUNOVSKÝ, Jiří. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada, 1995. ISBN 80-7169-192-5.ŘÍČAN, Pavel. Agresivita a šikana mezi dětmi: Jak dát dětem ve škole pocit bezpečí. Praha: Portál, 1995. ISBN 80-7178-049-9.MATĚJČEK, Zdeněk a Zdeněk DYTRYCH. Děti, rodina a stres: Vybrané kapitoly z prevence psychické zátěže u dětí. Praha: Galén, 1994. ISBN 80-85824-06-X.ŘÍČAN, Pavel a Pavlína JANOŠOVÁ. Jak na šikanu. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2991-6.HRADEČNÁ, M. A KOL. Vybrané problémy sociální pedagogiky. Praha : Karolinum, 1995. ISBN 80-7184-015-7.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetPředpokladem ukončení předmětu je 80% účast na seminářích, zpracování a následná prezentace příslušné problematiky z oblasti postavení dítěte ve společnosti.

Garant

Mgr. Radana Kroutilová Nováková, Ph.D.Mgr. Anna Petr Šafránková, Ph.D.