Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociálně výchovné práce (UPV / PP6MS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / PP6MS - Metody sociálně výchovné práce, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do studia metod sociálně (výchovné) práce- Výzkumné metody (pozorování, rozhovor, dotazník, kazuistika)- Metody práce s jednotlivcem- Metody práce se skupinou- Komunitní sociální práce- Netradiční metody sociální práce- Ostatní metody a techniky aplikovatelné do sociálně-výchovné práce

Získané způsobilosti

Student má znalost o metodách sociálně výchovné práce. Dokáže v praxi uplatnit profesionálně vedený rozhovor, je schopen vyhotovit a vyhodnotit dotazník, kazuistiku, zpracovat intervence, sociální šetření a další. Dokáže vyjmenovat a charakterizovat metody práce se skupinou, jednotlivcem a komunitou.

Literatura

CHARVÁTOVÁ, D. Metody sociální práce. 1990. ŘEZNÍČEK, I. Metody sociální práce. Praha: Sociologické nakladatelství, 1994. KAPPL, M. Metody sociální práce s jednotlivcem. 2004. Schimmerlingová, V., Novotná, V. Sociální práce, její vývoj a metodické postupy. Praha : Karolinum, 1992. ISBN 80-7066-483-5.NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2001. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. 2003. Sociální práce v praxi : specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.MATOUŠEK, O. a A. KŘIŠŤAN. Encyklopedie sociální práce. Praha: Portál, 2013. MATOUŠEK, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2013. LEVICKÁ, J. Metódy sociálnej práce. Trnava: VeV, 2002. BOBEK, M. a P. PENIŠKA. Práce s lidmi: učebnice poradenství, koučování, terapie a socioterapie pro pomáhající profese: s úvodem do filozofie práce s lidmi, systémových věd a psychologie. Brno: NC Publishing, 2008. BRNULA, P. Sociálna práca: dejiny, teórie a metódy. Bratislava: Iris, 2013. KRÁLOVÁ, J. Speciální techniky sociální práce. Brno: Ústav psychologického poradenství a diagnostiky, 2002. HAWKINS, P. a R. SHOHET. Supervize v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2004. STRIEŽENEC, Š. Teória a metodológia sociálnej práce. Boskovice: Albert, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Předpokladem ukončení předmětu je zpracování a prezentace metod práce s konkrétní cílovou skupinou z oblasti metod sociálně výchovné práce, úspěšné zvládnutí písemného testu (min. 60%) a splnění úkolů, které budou zadány během výuky.

Garant

Mgr. Radana Kroutilová Nováková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radana Kroutilová Nováková, Ph.D.