Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo v sociální oblasti (UPV / PP6PO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / PP6PO - Právo v sociální oblasti, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy, zásady a prameny práva v oblasti sociální- Veřejná správa (pojem, systém, instituce)- Obce a kraje v systému veřejné správy (postavení, působnost a organizace)- Správní řád (vztah k jiným právním předpisům, správní řízení, správní soudnictví)- Sociálně-právní ochrana dětí a mládeže- Zákon o rodině (rodičovská zodpovědnost, vyživovací povinnost, opatrovnictví a poručenství, náhradní výchova, vztah k občanskému soudnímu řádu)- Sociální potřebnost (právní úprava, související předpisy, podmínky)- Sociální zabezpečení- Dávky a služby sociální péče- Důchodové a nemocenské pojištění- Státní sociální podpora- Pracovněprávní předpisy a vztah k sociálnímu zabezpečení- Jiné právní předpisy dotýkající se oblasti sociálního zabezpečení

Získané způsobilosti

Student získá znalost základů práva a právních pojmů.

Literatura

Kejdová, M. Právo a sociální politika. Brno : IMS, 1999. Teorie práva. HARVÁNEK, J. et al. Teorie práva. Plzeň: Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-104-5.Gerloch, A. a kol. Ústavní systém České republiky. Praha : Prospektrum, 1996. ISBN 80-7175-041-7.Gerloch, Aleš. Ústavní systém České republiky : základy českého ústavního práva. Praha : Prospektrum, 1994. ISBN 8085431858.Malenovský, J. Mezinárodní právo veřejné : obecná část. Brno : Doplněk, 2007. Kejdová, M. Právo a bezpečnostní politika. Brno : IMS, 1999. Filip, J. Soudobé ústavní systémy. Brno: MU, 2002. Filip, J. Základy státovědy. Brno : MU, 2002.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaVypracování samostatné písemné práce vztahující se k vyučovanému tématu v rozsahu 3 - 5 stran a prokázání jeho znalostí, včetně zařazení do širšího společenského kontextu v rámci ústní části zkoušky.Využití poznatků z řady humanitních studijích oborů. Znalost základů práva a právních pojmů.

Garant

doc. PhDr. Lenka Haburajová Ilavská, PhD.

Vyučující

JUDr. Libor Šnédar, Ph.D.