Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Andragogika a gerontagogika (UPV / PP7AG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / PP7AG - Andragogika a gerontagogika, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní témata:- Základní pojmy (dospělost, učící se společnost, celoživotní vzdělávání, výchova, potřeby, bariéry)- Uplatnění andragogiky a její postavení v systému vědních disciplín, vztah andragogiky a pedagogiky, subdisciplíny, význam a problémy vzdělávání dospělých- Legislativní úprava, koncepční dokumenty, zásady- Institucionální zabezpečení, formy, nabídka v ČR a zahraničí- Andragogická profese- Cíle, specifika vzdělávání dospělých- Vzdělávání v produktivním věku- Vzdělávání seniorů - gerontopedagogika- Distanční vzdělávání, využití nových technologií (e-learning)- Vzdělávání dospělých zvláštních sociálních skupin (minority, sociálně-znevýhodnění, exkluze)- Profesní vzdělávání - personální andragogika- Zájmové vzdělávání dospělých- Vzdělávání dospělých v pedagogice, sociálních službách, neziskovém sektoru- Kurikulum, kvalifikace, kompetence- Jednotlivé didaktické metody v oblasti vzdělávání dospělých

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o základních andragogických teorií využitelných v praxi, obohacených o psychologické souvislosti chování člověka v oblastech personálního managementu, sociální práce a vzdělávání dospělých.

Literatura

BENEŠ, M. Andragogika. Praha: Grada Publishing, 2008. BENEŠ, M. Andragogika, filozofie - věda. MALACH, J. Efektivní metody vzdělávání dospělých. Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2003. Petřková, A., Čornaničová, R. Gerontagogika. Olomouc:VUP, 2004. ISBN 80-244-0898-1.BENEŠ, M. Úvod do andragogiky. PLAMÍNEK, J. Vzdělávání dospělých: průvodce pro lektory, účastníky a zadavatele. Praha : Grada Publishing, 2010. MUŽÍK, J. Didaktika profesního vzdělávání dospělých. Plzeň : Fraus, 2005. MÜHLPACHR, P. Gerontopedagogika. Brno: Masarykova univerzita, 2004. BEERMAN, S.k SCHUBACH, M. Hry na semináře a workshopy. Praha: Grada, 2009. VECHETA, V. Indoor aktivity: 50 her a aktivit pro trénink, školení i zábavu. Brno : Computer Press, 2009. BARTÁK, J, KOHOUT, K. Profesní vzdělávání dospělých. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského Praha. KOPECKÝ, M. Sociální hnutí a vzdělávání dospělých. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. BUCKLEY, R., CAPLE, J. Trénink a školení. Brno: Computer Press, 2004. ŠERÁK, M. Zájmové vzdělávání dospělých. Praha: KAPŘ a MJF, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet- Prezentace vybraných témat dle zadání v průběhu semestru.- Zápočtový test- Aktivní účast na výuce (max. 2 absence)

Garant

PhDr. Zuzana Hrnčiříková, Ph.D.