Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní pedagogika (UPV / PP7MP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / PP7MP - Moderní pedagogika, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do problematiky - pedagogika jako věda, tradiční a moderní pedagogika, základní pedagogická terminologie.- Pedagogický konstruktivismus. Autoregulace učení. Metakognice. Motivace. Učební styly. Strategie učení.- Současné pojetí edukace. Paradigmata pedagogiky. Současná vzdělávací politika, vzdělávací reforma.- Tradiční škola, alternativní a inovativní školy, unschooling.- Odměny a tresty ve výchově, jejich rizika.- Efektivní komunikace ve vzdělávání.- Metody aktivního vyučování, zážitková pedagogika.

Získané způsobilosti

Student se po absolvování tohoto předmětu orientuje v inovativních edukačních přístupech. Dokáže vysvětlit rozdíl mezi tradiční a moderní pedagogikou. Chápe výchovu jako prostředek humanizace člověka.

Literatura

PRŮCHA, J. Alternativní školy a inovace ve vzdělávání. PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. PETTY, G. Moderní vyučování. VALIŠOVÁ, A.; KASÍKOVÁ, H. A KOL. Pedagogika pro učitele. PRŮCHA, J. Přehled pedagogiky. Shapiro, Lawrence E. Emoční inteligence dítěte a její rozvoj. Vyd. 3. Praha : Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-648-3.Sitná, Dagmar. Metody aktivního vyučování : spolupráce žáků ve skupinách. Vyd. 1. Praha : Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-246-1.PASCH, M. A KOL. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Respektovat a být respektován. 3. vyd. Kroměříž : Spirála, 2008. ISBN 978-80-904030-0-0.HRBÁČKOVÁ, K. Rozvoj autoregulace učení studentů. Zlín: UTB ve Zlíbě, 2011. BERTRAND, Y. Soudobé teorie vzdělávání. Praha, 1998. FISHER, R. Učíme děti myslet a učit se. Praktický průvodce strategiemi vyučování. Hanuš, Radek. Zážitkově pedagogické učení. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2816-2.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaAktivní účast na seminářích. Zkouška: Ústní zkouška. Student prokáže znalost a porozumění probírané oblasti, orientaci v problematice, schopnost aplikace poznatků do praxe - schopnost se vyjádřit k tématu, svá vyjádření opřít o poznatky z odborné literatury a dosavadní zkušenosti z praxe, své názory odborně obhájit.

Garant

Mgr. Eliška Suchánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eliška Suchánková, Ph.D.