Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s dobrovolníky (UPV / PP7PD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / PP7PD - Práce s dobrovolníky, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní terminologie dobrovolnictví, definice dobrovolnictví.- Typy a charakteristiky dobrovolnictví.- Historie a současný stav dobrovolnictví ve světě, Všeobecná deklarace o dobrovolnictví- Historie a současný stav dobrovolnictví v ČR, Koalice dobrovolnických iniciativ v ČR.- Zákon o dobrovolnické službě a jeho aplikace.- Zákon o sociálních službách a dobrovolnictví.- Dokumentace dobrovolnických programů.- Dobrovolnické programy význam, cíle, náplň - modelové situace.- Koordinace dobrovolnických programů a projektů.- Strategie práce s dobrovolníky získávání a výběr dobrovolníku, motivace.- Strategie práce s dobrovolníky výcvik, supervize.- Evaluace dobrovolnické činnosti, dobrovolnického programu.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice dobrovolnictví v České republice, má znalosti o zákoně č. 198/2002 Sb. o dobrovolnické službě. Chápe význam dobrovolnictví v občanské společnosti.

Literatura

FRIČ, P. a kol. Dárcovství a dobrovolnictví v České republice ? výsledky z výzkumu NROS a AGNES. ARONOVÁ, K. Dobrovolnictví v domovech pro seniory, příklady dobré praxe. BAŠTECKÁ, B. a kol. Terénní krizová práce ? psychosociální intervenční týmy. Messina, Rosario. Dějiny charitativní činnosti. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2005. ISBN 80-7192-859-3.ŠORMOVÁ, L. Dobrovolnictví. Praha: Vzdělávací institut ochrany dětí, 2006. BAKOŠOVÁ, Z. Sociálna pedagogika ako životná pomoc. 3. rozš. vydání. Bratislava: Public promotion,, 2008. KUBÍČKOVÁ, N. Zármutek a pomoc pozůstalým. Praha: ISV, 2001.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetAktivní účast na seminářích, vypracování a následná obhajoba projektu na dané téma.

Garant

PhDr. Zuzana Hrnčiříková, Ph.D.