Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Globální výchova (UPV / PP8GV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / PP8GV - Globální výchova, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení základních pojmů: globální výchova, globalizace, globální problémy.- Globální problémy: přírodněsociální, antroposociální, intersociální.- Globální výchova: vznik a koncepce globální výchovy, pojetí světa.- Pedagogický pohled na globální výchovu teoretický a praktický (klíčové kompetence, učitel a žák, výchovné postupy, globální učení).- Cvičení a hry pro globální výchovu.- Exkurze.

Získané způsobilosti

Student dokáže reflektovat ekonomickou, politickou, technickou, kulturní, náboženskou a ekologickou provázanost současného světa, lokální i globální problémy. Chápe význam respektování a přijímání lidí s odlišnými názory, rozdílnými pohledy na svět a rozdílným kulturním zázemím. Rozumí, že má vlastní zodpovědnost za své aktivity, vůči svému okolí a světu. Zná řadu cvičení a her z oblasti globální výchovy, které vedou ke globálnímu myšlení a jež může využít ve své profesi.

Literatura

HRUŠKA, J. Globální a environmentální výchova na pobytových akcích. KAŇÁKOVÁ, N. Globální problémy. PIKE, G., SELBY, D. Globální výchova. HORKÁ, H. Výchova pro 21. století. Koncepce globální výchovy v podmínkách české školy. PÁVKOVÁ, J. a kol. Pedagogika volného času. Praha : Portál, 1999. ISBN 80-7178-295-5.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetAktivní účast na seminářích a průběžné plnění zadaných úkolů. Zpracování a prezentace seminární práce na zadané téma.

Garant

Mgr. Pavla Andrysová, Ph.D.Mgr. Eliška Suchánková, Ph.D.