Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika (UPV / PP8PE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV / PP8PE - Sociální pedagogika, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Sociální pedagogika jako věda, pojetí sociální pedagogiky, předmět a úkoly sociální pedagogiky, vztah k jiným disciplínám, základní pojmy.- Historie a současnost sociální pedagogiky.- Prostředí a jeho vliv na jedince, ochrana a práva dítěte.- Přirozená prostředí výchovy - rodina, vrstevnické skupiny, lokální prostředí.- Intencionální prostředí výchovy - škola a výchovná zařízení.- Děti a mládež v ohrožení - sociální deviace, týrání, šikana.- Pluralitní a multikulturní společnost z pohledu sociální pedagogiky.- Profese sociálního pedagoga, pomáhající profese, sociální pedagogika jako životní pomoc.- Pedagogika volného času, zájmové vzdělávání dětí a mládeže.- Kultura, mediální kultura.- Výchovné obtíže v rodině, škole a ústavní péči. Jejich původ, řešení a prevence.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v teoretických východiscích sociální pedagogiky, rozumí specifikům vztahu sociální pedagogiky a ostatních vědních disciplín (s akcentací vztahu sociální pedagogiky a sociální práce) v českém i zahraničním prostředí, aplikuje poznatky při řešení problémových situacích sociálně pedagogické oblasti. Student se orientuje v dílčích tématech v rámci problematiky přirozeného a intencionálního prostředí a dále v problematice sociálně patologických jevů současné společnosti a dokáže navrhnout vhodnou intervenci.

Literatura

KRAUS, B., POLÁČKOVÁ, V. ET AL. ČLOVĚK-PROSTŘEDÍ-VÝCHOVA. BAKOŠOVÁ, Z. Sociálna pedagogika ako životná pomoc. BAKOŠOVÁ, Z. Sociálna pedagogika. Vybrané kapitoly. KRAUS, B. Základy sociální pedagogiky. HRONCOVÁ, J., HUDECOVÁ, A., MATULAYOVÁ, T. Sociálna pedagogika a sociálna práca. Banská Bystrica: Pedagogická fakulta UMB, 298 s., 2. vyd., 2001. ISBN 80-8055-476-5.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPožadavky k zápočtu: aktivní účast na seminářích, seminární práce (odborná esej) a její obhajoba na semináři.Požadavky ke zkoušce: zápočet, seminární práce.

Garant

doc. PhDr. Zlatica Bakošová, CSc.Mgr. Anna Petr Šafránková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Anna Petr Šafránková, Ph.D.