Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Učení a vyučování 1 (USP / A7UV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / A7UV1 - Učení a vyučování 1, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Kognitivní vývoj a učení žáka (Piagetova teorie). Učení jako nárůst poznávání žáka.- Druhy učení, sociální učení, smysluplné učení, situované učení. Učení z textu a z obrazového materiálu.- Styly učení žáků. Sternbergova koncepce tzv. úspěšné inteligence: analytická, praktická a tvůrčí inteligence. Gardnerův model vícečetné inteligence a možnosti jeho aplikace ve školní praxi.- Kurikulum v moderní škole, standardy, kompetence žáka, rámcové vzdělávací programy, flexibilita kurikula.- Učivo, jeho prvky. Žákovo pojetí učiva. Výběr, aktualizace a strukturování učiva.- Podněcování žákova učení učitelem: klíčové zásady "dobrého vyučování", učitelovo vyučovací instrumentárium - výukové metody, materiální didaktické prostředky. Učební úlohy a otázky jako klíčová součást výukových metod, taxonomie učebních úloh a její praktické využití..- Příprava učitele na vyučování.

Získané způsobilosti

Student má teoretické znalosti v oblasti učení žáka. Orientuje se v problematice individuálního učebního stylu žáka (LSI) a umí na základě daných instrumentů (dotazníku) zjistit převažující složky učebního stylu.Využívá poznatky o potřebách žáka při učení k volbě vhodných výukových technologií.

Literatura

Gardner, Howard. Dimenze myšlení : teorie rozmanitých inteligencí. Vyd. 1. Praha : Portál, 1999. ISBN 8071782793.PIAGET, J., INHELDEROVÁ, B. Psychologie dítěte. Čáp, Jan. Psychologie pro učitele. Vyd. 1. Praha : Portál, 2001. ISBN 807178463X.Mareš, Jioí. Styly ueení žáku a studentu. 1. vyd. Praha : Portál, 1998. ISBN 8071782467.STERNBERG, R. J. Úspěšná inteligence. BERTRAND, Y. Soudobé teorie vzdělávání. Praha, 1998. ISBN 80-7178-216-5.NEZVALOVÁ, D. (ed.). Konstruktivismus a jeho aplikace v integrovaném pojetí přírodovědného vzdělávání. Úvodní studie. Olomouc, 2006. ISBN 80-244-1258-6.MAŃÁK, J. NÁRYS DIDAKTIKY. SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. 1999. KALHOUS, Z., OBST, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-253-X.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPředpokladem absolvování předmětu je tvorba portfolia předmětu a na základě jeho prezentace studentem je udělen zápočet.Dalším předpokladem pro udělení zápočtu je absolvování docházky na cvičení z 80% výukových hodin. Při zkoušce musí student prokázat znalost a porozumění klíčovým pojmům z uvedených témat a také řešením didaktických situací s využitím studentova portfolia.

Garant

Mgr. Hana Navrátilová

Vyučující

Ing. Mgr. Svatava Kašpárková, Ph.D.Ing. Mgr. Svatava Kašpárková, Ph.D.Mgr. Ilona Kočvarová, Ph.D.Ing. Mgr. Svatava Kašpárková, Ph.D.Ing. Mgr. Svatava Kašpárková, Ph.D.Mgr. Ilona Kočvarová, Ph.D.