Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební dramatická výchova (USP / M10HD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / M10HD - Hudební dramatická výchova, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Propedeutika hudební dramatické výchovy v předškolním vzdělávání.Pedagogicko-psychologická východiska, divadelní východiska, didaktika i metodika.Význam verbální i nonverbální komunikace v hudební dramatické výchově v edukačním procesu.Integrace výchovných složek v edukačním procesu.Dramatická hra, pohybově-hudební hry, improvizace, hraní rolí pro děti, tanec (metody a techniky).Rozvoj kreativního pohybu a tance, výrazového a komunikačního prostředku.Způsoby didaktické intervence při rozvíjení tvořivosti i estetičnosti během hudební dramatické výchovy.Subjekty dramatické výchovy (učitel, dítě).Proces a produkt v hudební dramatické výchově.Náměty a témata pro hudební dramatickou výchovu vhodnou pro děti předškolního věku.Příprava a realizace modelových hodin procvičování, zdokonalování.

Získané způsobilosti

Student získá zkušenost, zručnost i dovednost v přípravě vlastních hudebních projektů v mateřské škole.

Literatura

MACKOVÁ, S. Dramatická výchova. Brno: JAMU, 2004. FRYŠČÁK, J. Hlasová výchova dítěte. Ostrava: PdF OU, 1999. LIŠKOVÁ, M. Hudební činnosti pro předškolní vzdělávání. Praha: Raabe, 2006. MALURA, M. Imitační hudební hry. Ostrava: Zeross,, 1994. DANIEL, L. Metodika hudební výchovy. Ostrava: Montanex, 2001. VALENTA, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha: Grada, 2008. BUDÍNSKÁ, H. Hry pro šest smyslů. Kartotéka pro loutkáře i neloutkaře, kteří si umějí hrát s dětmi. Praha: NIPOS, 2004. KULHÁNKOVÁ, E. Hry, říkadla a písně. Praha: Pedagogické centrum,, 1992. KOŤÁTKOVÁ, S. Hry v mateřské škole v teorii a praxi. Praha: Grada, 2005. HERDEN, J., JENČKOVÁ, E., KOLÁR, J. Hudba pro děti. Praha: UK, 1992. MAZUR, P. Hudební činnosti žáků na ZŠ. Ostrava: PdF OU, 1984. FELIX, B. Hudobno-dramatické činnosti na prvom stupni základnej školy. Banská Bystrica: MPC, 2003.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast na cvičeních a zároveň zpracování a realizace dílčích úkolů, které student pro udělení zápočtu předkládá v podobě vlastního portfolia.

Garant

Mgr. Hana Navrátilová

Vyučující

Mgr. Eva Machů, Ph.D.