Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Osobnost učitele MŠ (USP / M10UM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / M10UM - Osobnost učitele MŠ, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pedeutologie jako teorie učitelské profese.Vývoj pojetí učitelské profese.Učitelské sebepojetí a složky profesní sebereflexe.Profesní učitelské znalosti (deklarativní, procesuální, kontextuální).Autonomie, svoboda a odpovědnost učitelského rozhodování.Profesní identita učitele a její vývoj.Afektivita při výkonu profese a učitelský temperament.Kreativita v profesní učitelské činnosti.Dimenze požadavků na učitelskou profesi.Přístupy ke vzdělávání učitelů.Výzkum učitelské profese a učitelského vzdělávání

Získané způsobilosti

Student je schopen aplikovat získané poznatky a dovednosti ve vlastní učitelské práci.

Literatura

SPILKOVÁ, V., HEJLOVÁ, H. (eds.). Příprava učitelů pro primární a preprimární vzdělávání v Česku a na Slovensku. Praha: PdF UK, 2010. SPILKOVÁ, V., VAŠUTOVÁ, J. a kol. Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání. Praha: PdF UK, 2008. LUKÁŠOVÁ-KANTORKOVÁ, H. Učitelská profese v primárním vzdělávání a pedagogická příprava učitelů (teorie, výzkum, praxe). Ostrava: PdF OU, 2003. MAREŠ, J. Nová taxonomie kladných stránek člověka ? inspirace pro pedagogiku a pedagogickou psychologii. Pedagogika, 2008. SPILKOVÁ, V. Evropské přístupy k pojetí kvality učitele ? optikou formálních dokumentů. Pedagogika, 2010. VAŠUTOVÁ, J. Učit se být učitelem ? Co by měl učitel vědět o své profesi. 2. Vyd. Praha: PdF UK, 2007.

Požadavky

Student zpracovává písemný podklad pro kvalifikovaný zápočet ze studia odborné literatury a provádí aplikaci poznatků na rozbor vlastní cesty k profesi učitelství.

Garant

prof. PhDr. Hana Lukášová, CSc.Mgr. Hana Navrátilová

Vyučující

prof. PhDr. Hana Lukášová, CSc.