Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická propedeutika (USP / M1PEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / M1PEP - Pedagogická propedeutika, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Pedagogika a její členění.- Systém pedagogických věd, hraniční disciplíny, horizontální a vertikální členění.- Cíle výchovy, funkce cílů výchovy, proměny v cílech výchovy, rozpory a legitimita výchovných cílů.- Dimenze výchovy, psychologická dimenze učení ve výchově, sociologická dimenze výchovy, didaktická dimenze výchovy, antropologické předpoklady výchovy.- Základní pedagogické pojmy a kategorie, organizační formy výuky, pedagogické strategie, metody, vyučovací prostředky, pedagogická kompetence.- Vzdělání a vzdělávání v ČR.

Získané způsobilosti

Student je schopen charakterizovat a analyzovat základní terminologické kategorie v pedagogice, školní soustavu ČR.

Literatura

Průcha, Jan. Moderní pedagogika. Praha: Portál, 2013. JANÍK, T. a kol. Pedagogical content knowledge nebo didaktická znalost obsahu?. Brno, 2007. Kolláriková, Z., Pupala, B. Předškolní a primární pedagogika. Praha: Portál, 2010. PRŮCHA, J. Přehled pedagogiky. Portál, 2000. Průcha, J. Přehled pedagogiky. Praha: Portál, 2015. Svobodová, Eva a kol. Vzdělávání v mateřské škole. Praha: Portál, 2010. Průcha, J., Koťátková, S. Předškolní pedagogika. Praha: Portál, 2013.

Požadavky

Zápočet: zpracování seminární práce a účast na praxi, která bude zahrnovat exkurzi v předškolních zařízeních. Zkouška: závěrečná ústní zkouška a obhajoba seminární práce.

Garant

Mgr. Hana Navrátilovádoc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.

Vyučující

doc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.Mgr. Hana Navrátilová