Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová psychologie (USP / M2VPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / M2VPS - Vývojová psychologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení vývojové psychologie, Historický přehled a významní představitelé vývojové psychologie.Pojem vývoj, obecné znaky a zákonitosti psychického vývoje.Metody vývojově psychologických zkoumání, teorie a periodizace vývoje.Prenatální vývoj, porod a rizika s ním spojená, plasticita vývoje a resilience.Porod a novorozenecký věk.Kojenecké období, batolecí období.Charakteristika předškolního období.Psychologická problematika vstupu dítěte do školy, školní zralost, mladší školní věk.Psychologie dětské hry a její význam ? teorie, klasifikace.Dospívání: terminologie, periodizace, hlavní vývojové změnyObdobí adolescenceDospělý věk, partnerství, manželství, rodičovství. Životní alternativy ? život bez trvalého vztahu, singles, bezdětnost, osamělý rodič, homosexuální páry.Období Stáří, umírání, smrt, program hospiců, smutkové poradenství.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o základních teoretických konceptech a principech vývojové psychologie s důrazem na předškolní období.

Literatura

LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha, 2006. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie. Praha, 2005. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie II.: dospělost a stáří. Praha, 2007.

Požadavky

Seminární práce, dílčí úkoly, aktivní účast, prokázání znalosti látky z probíraných tematických okruhů.

Garant

Mgr. Hana Navrátilovádoc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Alicja Ewa Leix, Ph.D.