Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řízení vzdělávacích institucí (USP / M7RVI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / M7RVI - Řízení vzdělávacích institucí, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Obecný a pedagogický management.- Škola její hlavní charakteristiky z hlediska řízení.- Školský systém hlavní obecné charakteristiky; úrovně.- Vedení, řízení, správa škol a školství.- Základní kategorie vize, mise, cíl. Aplikace na školy a školství.- Kultura školy.- Struktura škol a školství.- Hlavní řídící procesy a jejich aplikace na školy a školství plánování, koordinování, motivování.- Hlavní řídící procesy a jejich aplikace na školy a školství koordinování, rozhodování, hodnocení, kontrola.- Koncepce řízení typy, příklady.- Základní dokumenty řízení škol a školství mezinárodní, národní, regionální, místní.- Vývojové tendence v řízení škol a školství.

Získané způsobilosti

Student dokáže aplikovat v praxi řízení mateřské školy získané poznatky a dovednosti.

Literatura

KOTÁSEK, J. Přehled scénářů budoucnosti školního vzdělávání zpracovaných OECD a z nich vyplývajících modelů školy. In Pedagogická revue. 2003. GOLD, A. Řízení současné školy. Žďár nad Sázavou: Fakta, 1998. POL, M. Škola v proměnách. Brno: Masarykova univerzita, 2007. POL, M., RABUŠICOVÁ, M., NOVOTNÝ, P. Demokracie ve škole. Brno: MU, 2007. ENDER, B., SCHRATZ, M., STEINER-LOEFFLER, U. Jak pomoci školám? Organizační poradenství a rozvoj škol. Žďár nad Sázavou: Fakta, 1999. SOLFRONK, J. Kapitoly ze školského managementu. Liberec: Technická univerzita, 2002. POL, M. a kol. Kultura školy. Příspěvek k výzkumu a rozvoji. Brno: MU, 2005. POL, M., RABUŠICOVÁ, M. (eds.). Správa a řízení škol: rady škol v mezinárodní perspektivě. Brno: Paido, 1996. BACÍK, F., KALOUS, J., SVOBODA, J. et al. Úvod do teorie a praxe školského managementu. Praha: UK, 1998. KALDESTAD, O. H., POL, M., SEDLÁČEK, M. Vybrané kapitoly ze školského managementu. Norská perspektiva. Brno: MU, 2009. PRÁŠILOVÁ, M. Vybrané kapitoly ze školského managementu pro učitele. Olomouc: UP, 2003.

Požadavky

Podmínkou úspěšného ukončení předmětu je zpracování seminární práce a vykonání písemného testu.

Garant

Mgr. Hana Navrátilováprof. PhDr. Milan Pol, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Milan Pol, CSc.