Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická diagnostika (USP / M8PD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / M8PD - Pedagogická diagnostika, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pedagogická diagnostika jako součást pedagogiky. Stručný přehled vývoje pedagogické diagnostiky v ČR a v zahraničí. Objasnění základních pojmů vážoucích se k pedagogické diagnostice.Pedagogická diagnostika jako proces - úkoly a cíle diagnostiky, zásady a etapy diagnostického procesu, problémy diagnostické práce, diagnostická způsobilost učitele.Diagnostické metody a techniky se zaměřením na prostředí MŠ.Vývojové škály, pedagogická diagnostika dítěte - motorika, grafomotorika, kresba, zrakové a sluchové vnímání a paměť, orientace v prostoru a čase, řeč a komunikační dovednosti, matematické představy, sociální dovednosti, sebeobsluha, hra, lateralita, školní zralost aj.Diagnostika rodinného prostředí ditěte předškolního věku.

Získané způsobilosti

Student dokáže zhodnotit, jakým poznáním dítě disponuje a čím je třeba se zabývat, jakým způsobem dítě podněcovat k dalšímu rozvoji a učení.

Literatura

GAVORA, P. Akí sú moji žiaci? Pedagogická diagnostika žiaka. Nitra: Enigma, 2010. BEDNÁŘOVÁ, J., ŠMARDOVÁ, V. Diagnostika dítěte předškolního věku: Co by dítě mělo umět ve věku od 3 do 6 let. Brno: Computer Press, 2007. KLENKOVÁ, J., KOLBÁBKOVÁ, H. Diagnostika předškoláka. Brno: MC nakladatelství, 2003. ZELINKOVÁ, O. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha: Portál, 2007. TOMANOVÁ, D. Úvod do pedagogické diagnostiky v mateřské škole. Olomouc: UP PdF, 2006. VAŠUTOVÁ, J. Profese učitele v českém vzdělávacím kontextu. Brno: Paido, 2004. SVOBODA, M. a kol. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. Praha: Portál, 2009.

Požadavky

V rámci zápočtu student prokáže teoretické i praktické znalosti a dovednosti v oblasti pedagogické diagnostiky v mateřské škole.

Garant

Mgr. Hana Navrátilová

Vyučující

Mgr. Barbora Petrů Puhrová