Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přírodovědné vzdělávání v MŠ + praxe (USP / M8PVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / M8PVP - Přírodovědné vzdělávání v MŠ + praxe, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přírodovědné poznávání, přírodovědné vzdělávání.Přírodovědné vzdělávání obsah v ČR, funkce, kompetence, dilemata.Přírodovědní vzdělávání u nás a v zahraničí koncepce.Cíle vzdělávání taxonomie, kompetence dítěte.Obsah vzdělávání v MŠ.Didaktický rozměr přírodovědného a vzdělávání v MŠ.Dětská interpretace vybraných témat a pojmů, jejich analýza pozorování, dětské naivní teorie.Pedagogické strategie při práci v MŠ (organizační formy, metody, prostředky).Klasické pedagogické strategie versus nové trendy v didaktice a jejich uplatnění v praxi.Vycházka, vědecké způsoby přírodovědného vzdělávání.Přírodovědný projekt, projektové vyučování v přírodovědném vzdělávání.Kooperativní, skupinové a projektové vyučování zvolená téma z přírodovědného vzdělávání.

Získané způsobilosti

Student je schopen aplikovat získané poznatky a dovednosti v edukační realitě mateřské školy.

Literatura

SZIMETHOVÁ, M., WIEGEROVÁ, A., HORKÁ H. Edukačné rámce prírodovedného vzdelávania v kurikule školy. Bratislava: OZ V4, 2012. TUREK, I. Inovácie v didaktike. Bratislava: Metodicko-pedagogické centrum, 2005. SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha: ISV, 1999. SPILKOVÁ, V. a kol. Proměny primárního vzdělávání v ČR. Praha: Portál, 2005. ŽOLDOŠOVÁ, K. Východiská primárneho prírodovedného vzdelávania. Bratislava: VEDA, 2006. WIEGEROVÁ, A. (ed.). Cesty demokracie vo výchove a vzdelávaní III. Bratislava: Iuventa, 2004. WIEGEROVÁ, A. (ed.). Fórum o premenách školy v 21. storočí. Bratislava: OZ V4, 2007.

Požadavky

Předložení portfolia z průběžné praxe. Součástí portfolia budou i konkrétní analýzy vyučujícího a reakce studenta na ně. Tvorba praktických námětů pro práci s přírodovědnými tématy v MŠ, které budou vznikat v průběhu praxe i jejich analýz.

Garant

Mgr. Hana Navrátilovádoc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.

Vyučující

doc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.doc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.