Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní výchova (USP / M9MVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / M9MVP - Multikulturní výchova, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Kultura a její různá pojetí.- Soužití lidí v multikulturní společnosti.- Rasismus, jeho historické pozadí a projevy v současnosti.- Migrace a uprchlictví.- Imigrační a azylová politika v ČR.- Cizinci a národnostní menšiny v ČR.- Multikulturní principy edukace se zaměřením na předškolní vzdělávání.- Multikulturalita v podmínkách mateřské školy- Pojetí multikulturní výchovy v českém kurikulu.- Vzdělávání dětí v mateřských školách v oblasti multikulturní výchovy.

Získané způsobilosti

Student je schopen reflektovat problémy multikulturní společnosti v podmínkách edukace v mateřské škole.

Literatura

JANEBOVÁ, E. Interkulturní komunikace ve škole. 2. vyd. Praha: Fortuna, 2010. BURYÁNEK, J. a kol. Interkulturní vzdělávání. Praha: Člověk v tísni, 2002. TOLLAROVÁ, B. a kol. Jsme lidé jedné Země: program prevence xenofobie a rasismu. Praha: Portál, 2013. PRŮCHA, J. Multikulturní výchova: příručka (nejen) pro učitele. 2. vyd. Praha: Triton, 2011. HLADÍK, J. Multikulturní výchova: Socializace a integrace menšin. Zlín: UTB, 2006. BALVÍN, J. Pedagogika, andragogika a multikulturalita. Praha: Radix, 2012. KALEJA, M. Romové a škola versus rodiče a žáci. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Pedagogická fakulta, 2011. BALVÍN, J. Výchova a vzdělávání romských žáků jako pedagogický systém. Praha: Radix, 2004. ŠIŠKOVÁ, T. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha: Portál,, 2010. BANKS, J. A. An Introduction to Multicultural Education. Boston: Ally and Bacon, 2002. MORGENSTERNOVÁ, M., ŠULOVÁ, L. a. kol. Interkulturní psychologie: Rozvoj interkulturní senzitivity. Praha: Karolinum, 2007. MANNING, M. L., BARUTH, L. G. Multicultural Education of Children and Adolescents. Boston: Allyn and Bacon, 2004. TAYLOR, C. Multikulturalismus: zkoumání politiky uznání. Praha: Filosofia, 2001. HÜBSCHMANNOVÁ, M. Můžeme se domluvit. Olomouc: UP, 2002. BARŠA, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno: CDK, 2003.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích, vypracování a prezentace referátu na zadané téma, návrh projektu multikulturní edukační aktivity pro děti předškolního věku.

Garant

Mgr. Hana Navrátilová