Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny předškolní výchovy (USP / MK1DP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / MK1DP - Dějiny předškolní výchovy, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Předškolní pedagogika v systému pedagogických věd, interdisciplinární vztahy.- Dítě a dětství, pojetí dětství z hlediska historického.- Počátky a vývoj předškolních institucí v Evropě.- Kurikulární dokumenty pro předškolní vzdělávání a jejich vývoj.- Organizované vzdělávání učitelek mateřských škol.- Proměny cílů předškolní výchovy, osobnostně orientovaný model předškolní výchovy.- Pojetí předškolního vzdělávání v podmínkách současné mateřské školy.

Získané způsobilosti

Student má znalosti z historie předškolní výchovy, z pojetí dětství v historickém kontextu, s vývojem názoru na výchovu a vzdělávání dětí předškolního věku. Student je způsobilý charakterizovat a analyzovat předškolní výchovu z historického kontextu.

Literatura

SUCHÁNKOVÁ, E. Dějiny předškolní výchovy - studijní opora. Zlín, 2013. ŠMELOVÁ, E. Mateřská škola a její učitelé v podmínkách společenských změn. Teorie a praxe II. Olomouc, 2006. Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Praha, 2001. ŠMELOVÁ, E. Ohlédnutí do historie předškolní výchovy. Olomouc, 2008. KOLLÁRIKOVÁ, Z., PUPALA, B. Předškolní a primární pedagogika. Praha, 2001. RVP PV. Praha: VÚP, 2004. LIPNICKÁ, M., JAREŠOVÁ, A. Teoretické základy predškolskej pedagogiky. Banská Bystrica, 2007. SVOBODOVÁ, E. a kol. Vzdělávání v mateřské škole. Praha, 2010. BEČVÁŘOVÁ, Z. Kvalita, strategie a efektivita v řízení mateřské školy. Praha: Portál, 2010. OPRAVILOVÁ, E. Předškolní a primární pedagogika. Liberec: TU v Liberci, 2002.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na seminářích, zpracování seminární práce z historie předškolního vzdělávání a její obhajoba v rámci skupinové prezentace, zápočtový test.

Garant

Mgr. Hana Navrátilovádoc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.

Vyučující

doc. PaedDr. Jana Majerčíková, PhD.Mgr. Barbora Petrů Puhrová