Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie výchovy a vzdělávání (USP / MK1TV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / MK1TV - Teorie výchovy a vzdělávání, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Pojem teorie výchovy, její vymezení jako vědy o výchově a vzdělávání.- Filozofie výchovy.- Modelování teorií výchovy a vzdělávání.- Metateorie výchovy.- Úlohy a cíle teorie výchovy.- Trendy ve výchově a vzdělávání.- Přehled dělení teorií o výchově a vzdělávání.- Školské reformy z pohledu teorií výchov a vzdělávání.- Základní teorie: reflexivní, předvědecké teorie, behaviorálně pragmatické teorie, kognitivní a scientistické teorie vzdělávání a výchovy, sociálně-kognitivní teorie, humanistické a personalistické teorie vzdělávání a výchovy, informačně-multimediální teorie, antipedagogika, závěrečné porovnání teorií.

Získané způsobilosti

Student má znalosti z oblasti teorie výchovy jako vědy, o výchovném procesu a jeho analýze. Student má znalosti o pojetí výchovy, jednotlivých složkách a požadavcích kladených na výchovu.

Literatura

DEMJANČUK, N. Filosofie a vědecké myšlení. Český Těšín, 2002. KAŠČÁK, O., PUPALA, B. Škola zlatých golierov. Praha: Slon, 2012. ZELINA, M. Teórie výchovy alebo hľadanie dobra. Bratislava, 2011. BALVÍN, J. Teorie výchovy a vzdělávání. Distanční studijní opora. Zlín: UTB, 2013. PROKOP, J. Škola a společnost v kritických teoriích druhé poloviny 20. století. UK Praha: Karolinum, 2005.

Požadavky

Zápočet: zpracování a prezentace seminární práce.Zkouška: kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část).

Garant

Mgr. Hana Navrátilovádoc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.

Vyučující

doc. PaedDr. Jana Majerčíková, PhD.