Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj počáteční gramotnosti v MŠ (USP / MK2RP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / MK2RP - Rozvoj počáteční gramotnosti v MŠ, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem gramotnost v kontextu pedagogickém, psychologickém, lingvistickém a sociokulturním.Gramotnost jako schopnost a dovednost.Současné trendy rozvoje gramotnosti.Standardní a alternativní směry v rozvoji gramotnosti.Možnosti a meze rozvoje gramotnosti u dítěte ve škole a rodině.Technika čtení a čtení s porozuměním.Rozvoj grafomotoriky dítěte.Spontánní a řízená písemná produkce žáků.Diagnostikování čtení a psaní v počítačovém vzdělávání.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o problematice gramotnosti jako základní kategorie související s rozvojem dítěte v předškolním věku. Student je schopen porozumět problematice počátečního čtení a psaní.

Literatura

GAVORA, P., ZÁPOTOČNÁ, O. (eds). Gramotnosť: vývin a možnosti jej didaktického usmerňovania. Bratislava, 2003. BRUCEOVÁ, T. Předškolní výchova. Praha, 1996. DOLEŽALOVÁ, J. (ed). Současné pohledy na výuku elementárního čtení a psaní. Hradec Králové, 2001. FABIÁNKOVÁ, B., HAVEL, J.; NOVOTNÁ, M. Výuka čtení a psaní na 1. stupni základní školy. Brno, 1999. MANGUEL, A. Dějiny čtení. Brno: Host, 2007. TOMAN, J. Dětské čtenářství a literární výchova. Brno: CERM, 1999. OPRAVILOVÁ, E. Rok v mateřské škole. Praha: Portál, 2003.

Požadavky

Student vypracuje zprávu z terénního pozorování čtení/psaní dítěte.

Garant

Mgr. Hana Navrátilovádoc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.

Vyučující

Mgr. Jana Vašíková, PhD.